Tegnap este jutott eszembe, milyen reg csinaltam rantott sajtot, es ez is egy olyan kulonlegesseg, amely nem szerepel a konyvben.Igen, lassan korvonalazodik, 104 recept, mely a konyvbol kimaradt:)nem rossz cim.Ehhez mindig Edam sajtot veszek, nem tul kemeny es nem tul puha.Most eloszor parositottam a tartar szosz mellett, ezzel a nagyon finom salataval.Az izek teljesen kiegyenlitodtek.
Hozzavalok:
Edam sajt, kb fel cm vastagon szeletelve
tojas, liszt, morzsa, olaj a suteshez
tejfol-majonez-cukor-citrom-bors-mustar a szoszhoz
rizs a korethez
Elkeszites:
A sajtot mindig melyhutobe helyezem addig, amig elokeszulok.Liszt, tojas, morzsaba forgatas utan forro olajban kisutom.Figyelnunk kell a sajt ne follyon ki, ezert a megforditas utan tortalapattal szoktam kiemelni.
Sult hasabburgonyaval, rizi-bizivel egyarant izletes.
Tartar martas:
1 tejfol, fele annyi majonez, keves mustar, egy kanal cukor, keves bors, citromle kis talban osszeontve , majd alaposan kikeverve, lehutve.A rantott sajt elengedethetetlen kiseroje.
Niagara salata:
1 fej salata
1 citrom
1 darab gyomber
gyumolcsok:szolo, korte, barack..stb.(ki milyet szeret)
nehany hajszalvekony hagyma karika
nehany karika paprika
bors, 3 kanal mez, 1 kanal mustar, 1 kanal barnacukor
A salatat darabokra tepjuk, vagy vagjuk.Hozzadaraboljuk a gyumolcsoket, paprika-hagyma karikakat.
Gyomber forgacsokat.Szepen elrendezzuk a talban.
Az ontethez kifacsarjuk a citrom levet, ehhez adjuk a mezet, mustart, barna cukrot, keves borsot, jol kikavarjuk.Kozvetlenul fogyasztas elott ontjuk a salatara.A gyomberbol az ontetbe szoktam keveset reszelni, valojaban ez dominalja az izt.
"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
No comments:
Post a Comment