"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, July 7, 2013

rántott sajt, Niagara saláta...

Tegnap este jutott eszembe, milyen reg csinaltam rantott sajtot, es ez is egy olyan kulonlegesseg, amely nem szerepel a konyvben.Igen, lassan korvonalazodik, 104 recept, mely a konyvbol kimaradt:)nem rossz cim.Ehhez mindig Edam sajtot veszek, nem tul kemeny es nem tul puha.Most eloszor parositottam a tartar szosz mellett, ezzel a nagyon finom salataval.Az izek teljesen kiegyenlitodtek.


Hozzavalok:

Edam sajt, kb fel cm vastagon szeletelve

tojas, liszt, morzsa, olaj a suteshez
tejfol-majonez-cukor-citrom-bors-mustar a szoszhoz
rizs a korethez

Elkeszites: 
 A sajtot mindig melyhutobe helyezem addig, amig elokeszulok.Liszt, tojas, morzsaba forgatas utan forro olajban kisutom.Figyelnunk kell a sajt ne follyon ki, ezert a megforditas utan tortalapattal szoktam kiemelni.
Sult hasabburgonyaval, rizi-bizivel egyarant izletes.

Tartar martas:
1 tejfol, fele annyi majonez, keves mustar, egy kanal cukor, keves bors, citromle kis talban osszeontve , majd alaposan kikeverve, lehutve.A rantott sajt elengedethetetlen kiseroje.

Niagara salata:
1 fej salata
1 citrom
1 darab gyomber
gyumolcsok:szolo, korte, barack..stb.(ki milyet szeret)
nehany hajszalvekony hagyma karika
nehany karika paprika
bors, 3 kanal mez, 1 kanal mustar, 1 kanal barnacukor

A salatat darabokra tepjuk, vagy vagjuk.Hozzadaraboljuk a gyumolcsoket, paprika-hagyma karikakat.
Gyomber forgacsokat.Szepen elrendezzuk a talban.
Az ontethez kifacsarjuk a citrom levet, ehhez adjuk a mezet, mustart, barna cukrot, keves borsot, jol kikavarjuk.Kozvetlenul fogyasztas elott ontjuk a salatara.A gyomberbol az ontetbe szoktam keveset reszelni, valojaban ez dominalja az izt.

No comments:

Post a Comment