"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, July 4, 2013

meatloaf(fasirt), krokettel..

Szamtalanszor kapcsolom ossze a hazai izt egy keves ittenivel.A hetvegen vendegeink voltak, keveset, de sokfelet foztem.Azt gondolom maga az eves is ilyen, kis adag de legyen mindenbol benne, mind a negy csoportbol(tejtermek, hus, pekaru, zoldseg).Bar a foton a salata nem szerepel, de volt:)
Nem szoktam merteket feltuntetni, mert fugg attol hany szemelyre keszul.Az alap altalaban fel kg daralthus, ehhez 2 zsomle, 2 tojas, fuszerek.

Hozzavalok:
daralt hus(sertes, csirke, pulyka..)
voroshagyma,fokhagyma
tojas
burgonya
so, bors, ketchup, mustar, petrezselyemzold
zsemlemorzsa, barnacukor, keves tej
olaj, liszt
nehany szikkadt zsomle, vagy kenyer szelet

meatloaf Keszitese:
A szikkadt zsomlet darabokra tepem, keves tejjel aztatom, majd rautom a tojast , az aprora vagott voroshagymat, a fokhagyma gerezdet, osszekeverem.Hozzaadom a daralt hust, jol osszedolgozom.Hutobe teszem egy ejszakara.Masnap a tepsiben a fasirtkenyer alatt morzsaval megszorom, hosszu rud alakura formazom, a morzsara helyezem.Osszekeverem a mustart, ketchupot, barnacukrot, ezzel megkenem a meatloafot.Kozepesen forro sutobe teszem.Idonkent  a kenest megismetlem, keszre sutom.

krokett Keszitese:

A burgonyat hejastol megfozom,egeszen puhara , majd a hejat leszedem, osszetorom.Ket tojast, borsot, sot, aprora vagott petrezselyemzoldet, es a burgonya mennyiseg aranyahoz merten, egyharmad lisztet adok, osszedolgozom, gyurom.Lehet sajttal is izesiteni, en most kihagytam.

Kis rudakat formalok, tojas, liszt morzsaba forgatom, forro olajban aranyszinure sutom.
(60dkg burgonyat hasznaltam, ehhez 20 dkg liszt, 2 tojas es fuszerek)

Keszites Nehezsegi Foka:kozepes

*a meatloaf teljesen a sajat receptem, a krokettet a neten talaltam.

2 comments:

  1. Biztosan nagyon finom volt, ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.

    ReplyDelete
  2. En koszonom!:) a ketchup-mustar-barnacukor keverek nagyon kulonleges izt ad.A maradekbol talalaskor is lehet adni hoza, a falatot belemartani.Mindenki szerette:)

    ReplyDelete