"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, July 28, 2013

oroszkrém torta...

Vegyuk figyelembe, hogy en nem tudok tortat sutni, igy ami van, az szamomra csodalatos, szep is, es ami igazan fontos, hogy finom.
Az oroszkrem torta egy magyar , Oroszi nevu cukrasz talalmanya, vagyis tevesen hisszuk valami russian dicsosegnek.Eddig en is ezt hittem.
Eskuvoi tortanak is nevezik, igy legutobb az evfordulonkra nekifutottam a feladatnak, az ize mennyei volt.


Hozzavalok:

piskotahoz
7 db tojas
7 evokanal cukor
7 evokanal liszt
1 sutopor

A tojasokat kettevalasztom, a feherjet kemeny habba verem a cukorral, majd egyenkent hozzaadom a sargakat, tovabb verem a geppel.A sargak utan a lisztet (az abban elkavart sutoport) adom hozza, keverem bele ovatosan.A vajazott lisztezett elokeszitett formaba ontom, es mehet a sutobe, amit elomelegitettem, kozepes hofokra.Az elso 15 percben ne nyissuk ki a sutot, mert osszeesik a piskota.(nekem miutan megsult, hulni teszem , mindig osszeesik, nem tudom miert.)A lisztet mindig atszitalom elotte, ugy konnyebb.

Krem:

1 doboz francia vanilia pudingpor

1/2 liter tej
rumban aztatott mazsola
10 dkg cukor
1/2 liter tejszin


A pudingprt hideg tejjel kikavarom, ezt nem kell fozni, felre teszem.Kemeny habba verem a tejszint a cukorral hozzaadva.A vegen belekeverem a rumban aztatott mazsolat es hozzaadom a  pudingot.Ovatosan osszekeverem, hogy a hab ne torjon.A kihult , kettevagott piskotat ezzel toltom meg, es kivul is diszitem.Nekem nem sikerult harom fele vagni, mert az eredeti recept ugy irja.

Keszites nehezsegi foka:nehez

No comments:

Post a Comment