"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, August 3, 2013

karfiol leves...

Mindig tiltakozom, hogy inkabb rantva keszitem el, egeszen addig, amig vegul levest is fozok, es akkor mar orulok, mert en is szeretem.Ilyenkor van itt friss, itteni , aminek az ize egeszen mas.Nem sinylodik napokig egy szallito vagonban, raktarban.Szoval mas izu,  friss karfiol izu:)


Hozzavalok:
1 fej karfiol
1 sargarepa
nehany burgonya
fel fej voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma
liszt, vaj
pirospaprika
tojas
so
tejfol
petrezselyemzold
bors

Elkeszites:
A karfiolt rozsaira szedjuk, enyhen sos vizben puhara fozzuk, a megtisztitott sargarepaval, es a 2-3 burgonyaval.Kozben elkszitjuk a rantast, vajon aprora vagott voroshagymat piritunk, plusz a fokhagymat, majd hozzaadjuk a lisztet(2 evokanal), vilagosra piritjuk, felrehuzzuk, hozzaadjuk a pirospaprikat, felontjuk es a leveshez adjuk.Felforraljuk.Ekkor hozzcsurgatom az 1 tojasbol keszult vajgaluskat, felfozom, a vegen a tejfol hozzaadasaval kiforraljuk.Utoizesitjuk, ha szukseges, es aprora vagott petrezselyemzolddel , borssal megszorjuk.

Keszites nehezsegi foka:kozepes 

*Van aki puresiti a karfiolt talalas elott, mi igy darabosan szeretjuk.

2 comments:

  1. Nagyon szeretem:)

    Én, mikor férjhez mentem, hosszú évekig nem főztem karfiollevest, nem is tudom miért...aztán Anyánál jó pár évvel ezelőtt az volt ebédre és teljesen kiakadtam, hogy miért is nem főzök én gyakrabban??
    No, azóta pótolom/pótoltam :))

    ReplyDelete
  2. Szia Orsi:)

    Mi is leginkabb rantva ettuk sokaig, nekem kedvencem volt ugy.De mar eleg sokszor levest is fozok, viszont en meg soha nem puresitettem, itt ugy csinaljak.Undorito nekem valahogy:)

    En is potolom, potolom!:)

    ReplyDelete