"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, August 24, 2013

töpörtyű...

Az augusztusz 20-t en is uj kenyerrel unnepeltem, sutottem kettot.A szamtalan hustalan nap utan hozza toportyut!
A kenyeret elore keverten dobozban vettem, csak osszekevertem es kisutottem.
A toportyut irom le most:)


Hozzavalok:
hasalja szalonna, de az is lehet hasaalja
nagy labas
nagy jo kes
fakanal
pici tej, so
sok turelem


Elkeszites:
A szalonnat egyforma kockakra daraboljuk.Labasban pici vizet adok ala, lassu fokozaton tesszuk sulni.Gyakorlatilag inkabb olvasztjuk a zsirt belole.Nem gyakran, de idonkent keverjuk.Nagyon fontos, hogy valoban lassan suljon ki, es a keveres nem maradhat el.Mielott leszurjuk en adok hozza egy nagyon keves tejet, csak egy lottyintes, ettol szep aranyszinu lesz es ropogos.A friss ,ropogos kenyerrel isteni volt:)
Itt a pork belly-bol keszul es sokaig nevettem de bacon chipsnek nevezik:))

Keszites nehezsegi foka:kozepes

3 comments:

  1. bacon chips?:)) ugyan már...tepertőőőőő az :))

    ReplyDelete