"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, May 29, 2012

12.túrós bukta..


Hozzavalok: 
 2 dkg éleszto
1 dl tejföl,
45 dkg liszt, 
10 dkg vaj,
 csipetnyi so
1 kaveskanal cukor,
2 tojássárgája, tej; 

a töltelekhez:
 25 dkg tehenturo
 1 tojassargaja,
  1-2 evokanal tejföl
 csipetnyi so
 1 db citrom reszelt heja,
 ízles szerint cukor és mazsola;
 a tepsi kikenesehez es a teszta tetejere vaj.



Elkeszites: Masfel deka elesztot elhabarunk 1 deci tejfölben. 45 deka lisztet összegyúrunk 10 deka vajjal,  csipetnyi soval, 1 kaveskanal cukorral, 2 tojassargaval es az elhabart elesztovel. Annyi tejet dolgozunk bele, hogy közepesen kemeny tapintasú tesztat kapjunk. 
A töltelék: 25 deka tehentúrot szitan attörünk, hozzakeverünk 1 tojassargajat, 1-2 evokanal tejfölt, keves sot, 1 citrom reszelt hejat, ízles szerint cukrot es mazsolat. A tesztat lisztezett deszkan kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, hosszúkas negyszögeket vagunk belole, s mindegyikre rateszünk egy evokanalnyi túrotölteleket. A negyzeteket hosszaban összehajtjuk, szeleit benyomkodjuk, hogy a töltelek ne szökjön ki, majd vajjal kikent tepsibe sorjazzuk, nem túl szorosan egymas melle,, mert a teszta meg kelni fog. Megkenjük olvasztott vajjal es meleg sütoben pirosra sütjük.










Modositasaim:en az elesztot cukros langyos tejjel futtatom fol, es a liszt kozebe melyedest keszitek ugy dolgozom bele,a vajat olvasztva , a cukrot a tojassal , tejfollel kikeverve.
A toltelekbe mindig teszek egy vanilias cukrot, attol kulonleges ize lesz.Mi mazsolaval nem szeretjuk.


Keszites nehezsegi fok:nehez

* fotom a masik blogombol, mivel meg mindig nincs kameram



8 comments:

  1. Érdekes, a túró tölteléket mindig citrommal és vaníliával ízesítem, bukta készítésben viszont nem vagyok elég ügyes:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekem meg nagyon a keltes tesztak mennek, kulsore is.Valahogy ehhez van erzekem.En is vanilisan keszitem a tolteleket.

      Delete
  2. Huha, ez nem lesz egyszeru, de megvan a vasarnapi kihivas. Holnap este elkeszitem a turot, ha minden sikerul feltelenul csinalok fotokat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marika szoritok, hogy sikeruljon:) ha jol sikerul, konnyu a teszta, nagyon finom:)

      Delete
  3. Fantasztikusan szépek a túros buktáid és biztosan nagyon finomak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rekord rovid ido alatt fogyott el:))Koszonom szepen a dicseretet Mrita:)

      Delete
  4. Sajnos a bukta nem sikerult olyan szepre mint remeltem, persze azert elfogyott jo vastagon meghintve porcukorral. Nem adom fel, hamarosan ujra megprobalom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sajnalom Marika:( a kelt tesztaknak eleg sok gyakorlas kell, es az anyagoktol is fugg sokszor.A fontos, hogy elfogyott!:)

      Delete