"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, May 15, 2012

8.fogasfilé bakonyi módra..

Hozzavalok:


1,80 dkg fogasfile
100 g tisztitott voroshagyma
600 g csiperkegomba
300 g vaj
5 dl tejfol
2 dl tejszin
2 dl asztali feherbor
1 db csemege zoldpaprika
1/2 cs petrezselyemzold
so, kalocsai rozsapaprika, liszt




Elkeszites:
A fogasfileket hideg vizben alaposan megmossuk, tiszta ruhaval leszaritjuk.10 egyenlo szeletet vagunk belole, majd vajjal kikent tepsibe helyezzuk, asztali febherbort ontunk ra , majd a hutoszekrenybe helyezzuk.Rozsdamentes edenyben vajat hevitunk, beletesszuk a finomra vagott voroshagymat, piritjuk, megszorjuk kalocsai rozsapaprikaval, felengedjuk hal-alaplevel, sozzuk, beforraljuk.Hozzaadjuk az alaposan megtisztitott , megmosostt csiperkegombat, az erejetol megtisztitott, kockara vagott csemege zoldpaprikat, fedo alatt puhara paroljuk.A tejfolt a lisztet, tejszint habvero segitsegevel simara keverjuk, a paprikas gombamartast ezzel besuritjuk.A martast jol kiforraljuk, keves darabolt vajat adunk hozza, a tuzrol levesszuk, felretesszuk.
A fogasszeleteket sutobe teve 20-25 perc alatt keszre paroljuk.A parololebol a halakat kivesszuk, talra helyezzuk, bevonjuk a paprikas gombamartassal.Tetejet tejfollel, finomra vagott petrezselyemzolddel diszitjuk.Koretnek formazott vajasburgonyat vagy nokedlit adunk.




Modositasaim:
Csiperkegomba helyett ismet cremini gombat hasznaltam, es itteni filet, elore szeletelve vettem.A gombat a hagymaval egyutt piritottam.Keves borssal is megszortam piritas kozben.A vegen en belehelyeztem a halfileket a martasba es ugy forraltam ossze.

Keszites nehezsegi foka:erosen kozepesen nehez

No comments:

Post a Comment