"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Monday, May 7, 2012

1.csirkemáj koktél

Hozzavalok:


1 kg csirkemaj
2 kg jonatanalma
300 g majonezmartas
200 g tejszinhab
2 db citrom
10 db furjtojas
1/2 cs tarkonyfu
1/2 cs petrezselyemzold
so, porcukor,chayenne bors, ketchup, worchester
feher bor, tokaji szomorodni




Elkeszites:


A csirkemajat megtisztitjuk, a szivet eltavolitjuk, forrasban levo sos vizzel leforrazzuk, majd hideg vizzel lehutjuk.A szep, nagyobb darab majakat felretesszuk, a tobbit szorszitan atpasszirozzuk.Rozsdamentes habustbe majonezmartast teszunk, hozzaadjuk az atpasszirozott csirkemajat, a frissen felvert tejszinhabot, a finomra vagott petrezselyemzoldet, tarkonyfuvet.Citrommal, porcukorral, cayenne borssal izesitjuk, habverovel simara keverjuk, kozben hozzaadjuk a worchestert , ketchupot es a tokaji szomorodnit.A kesz martast hutoszekrenybe helyezzuk.10 darab pezsgos vagy koktelos poharat meteltre vagott salatalevellel kibelelunk, beletesszuk a kockara vagott jonatanalmat, a felretett kockara vagott csirkemajat es az egeszet bevonjuk  az elobb elkeszitett es lehutott csirkemajszosszal.
Tetejet tarkonnyal, fott furjtojassal es citromkarikaval diszitjuk.




Modositasaim:en a majat sutottem, lassan es alaposan.Furjtojasom , tokaji aszum nem volt.A fuszerezes megegyezik, nagyon finom lett.Piritossal is el tudom kepzelni.


Keszites nehezsegi foka:konnyu, egyszeru

No comments:

Post a Comment