"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, May 23, 2012

11.szilvás gombóc...

 Hozzavalok:

600 g fott burgonya
300 g liszt
400 g  magvavalo szilva
200 g zsemlemorzsa
200 g zsir
150 g mokkacukor
50 g vanilias porcukor
3 db tojas
so, orolt fahej




Elkeszites:


A fott burgonyat melegen attorjuk, liszttel, tojassal, soval osszegyurjuk.Lisztezett deszkan ceruza vastagsagura kinyujtjuk, es negyzet alaku kockakra vagjuk.Minden egyes kockara kimagvazott szilvat teszunk, melybe egy szem kockacukrot es keves orult fahejat helyezunk.Ezutan a sarkokat osszefogva gombocokat formalunk, a forrasban levo sos vizben kifozzuk.Tesztaszuron lecsepegtetjuk.Zsirban a zsemlemorzsat aranysargara piritjuk, es a kifott gombocokat megforgatjuk benne.Vanilias porcukorral megszorjuk, melegen talaljuk.


Modositasaim:
Zsir helyett a morzsat vajban piritom meg.Errol mar irtam a masik blogomban, a foto is onnan, mi cukrozott makkal is esszuk.A lemaradt tesztaszelekbol, nudlit sodortam.

Keszitesi nehezsegi fok:nehez

8 comments:

  1. Nálunk a családban kedvencnek számít, az unokák minden nap ennék:) hasonlóan készítem, csak nem kockacukrot használok és olajban pirítom a morzsát. Nudlit ritkában készítek, de szeretjük, csak zsemlemorzsában megforgatom a kifőtt nudlit és sósan fogyasztjuk.
    Nagyszerűek a képeid kedves Ágnes.

    ReplyDelete
  2. Koszonom Rozsa:)

    Mi is nagyon szeretjuk, bar ahhoz kepest eleg ritkan keszitem el:)egy evben egyszer.Itt a szilva nagyon ritkan erik be, ez lehet az oka, persze befottet lehet venni, de ez az en kifogasom:))

    ReplyDelete
  3. Fejest fogok ugrani a melyhutobe, gondolom a melyen van meg egy csomag szilva. Vasarnap ez lesz az ebed ! Europa fesztivalra megyunk szombaton, a langos majszolasakor eszembe fogsz jutni:)

    ReplyDelete
  4. Marika:)koszonom, jol esik:)

    Lesz majd langosos recept is, van egy olyan a konyvben.Most meg addig csak elkepzelem, hogy en is majszolok egyet:))

    ReplyDelete
  5. Finom lett a szilvasgomboc, csak ketto jutott szemelyenkent. Majd ha jokedvem lesz ( es jo izu sargabarackot talalok a piacon) akkor sargabarackos gomboc lesz a kovetkezo ! Koszonjuk a receptet.

    ReplyDelete
  6. Marika:) kepzeld en ma hazafele vettem, es egy uveg vizet is hozza, megmostam, kozel egy kilo volt, mire hazaertem megettem:))

    ReplyDelete
  7. Haha, es jol vagy ? Nincs semmi bajod ???
    Sajnos itt felenk nincs eleg napsutes, hozzak a barackot ki tudja honnet, es nem a legjobb az ize. Talan ket -harom het mulva lesz igazi finom Kelowna kornyekerol.

    ReplyDelete
  8. Jol vagyok koszi, sot ma is ettem:))itt is nagyon nagyon ritkan fordul elo ilyen szallitmany, ez most nagyon finom volt.

    Puszi, es jo buktazast:))

    ReplyDelete