"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Monday, May 21, 2012

10.bácskai csirkemáj...

Hozzavalok:


2kg csirkemaj
300 g tisztitott voroshagyma
250 g serteszsir
3 db csemege zoldpaprika
2 db csemege paradicsom
1/2 cs peterezselyemzold
so, orolt bors, majoranna, kalocsai rozsapaprika


Elkeszites:
A csirkemajat a  szivtol elvalasztjuk, a szivet felretesszuk, a majat hideg vizben megmossuk es nagyobb darabokra vagjuk.Megfelelo nagysagu serpenyoben zsiron szeletekre vagott vroshagymat aranysargara piritunk, hozzaadjuk az erejetol megtisztitott es szeletekre vagott zoldaprikat es paradicsomot.Nyilt langon piritjuk, majd hozzaadjuk a csirkemajat.Sozzuk, orolt borssal, majorannaval fuszerezzuk, a vegen megszorjuk kalocsai rozsapaprikaval.Keves csontlevel(vagy vizzel) felengedjuk , nyilt langon keszre sutjuk.Koretnek formazott petrezselymes burgonyat, reszelt burgonyat, parolt rizst, esetleg hazilag keszitett tarhonyat adunk.A bacskai csirkemajat minden esetben frissen keszitjuk.Paradicsommal, paprikaval diszitjuk.






Modositasaim:
En ismet olajat hasznaltam zsir helyett.Koretnek rizibizit keszitettem , de barmelyik masikkal kituno, es mindig ujdonsagkent hat.Majorannat kihagytam fuszerezeskor.

Keszitesi nehezsegi foka:konnyu

*iPad foto sajnos nem a legjobb

5 comments:

  1. Jaj de jo, minden hozzavalo megvan, egyszeru es nagyszeru. Ez lesz az ebed !

    ReplyDelete
  2. Nagyon finom volt, mire elo halasztam volna a fenykepezogepet
    ELFOGYOTT !! Most torolgeti a csalad a serpenyot, kenyerrel....
    Koszonjuk !

    ReplyDelete
  3. Marika:) annyira orulok, nem is hiszed:))nagyon koszonom a visszajelzest!

    puszillak:)

    ReplyDelete
  4. Már a neve is jól hangzik, bácskai vagyok, de ezt a receptet nem ismertem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozsa:) a ferjem ketszer egymas utan kerte, nagyon finom.En is csak a konyvbol ismertem meg, de erdemes volt;)

      Delete