"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, June 21, 2013

tojásos lecsó...

Hozzavalok:
1 par debreceni
2 fej hagyma
1 kg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
1 kk pirospaprika
4-5 tojás
só, olaj


Elkeszites:
A hagymat karikara vagom, a hevitett olajba teszem, hogy suljon.Kozben a paprikat is karikara vagom, hozzaadom a hagymahoz.Majd a paradicsomot darabolom, jo ha lehuzzuk a hejat, ugy adjuk a hagyma-paprika keverekhez.Sozzuk, neha keverve piritjuk.A debrecenit bevagdosom, majd hozzaadom, pirospaprikaval megszorom, ha kell utana sozom.A lenyege, hogy suljon, piruljon, akkor lesz finom.Amikor ugy gondoljuk a debreceni atsult, kiveszem, es a kozben felvert tojast hozzaadom, kevergetve atsutom.Finom friss kenyerrel fogyaszthato.

Modositasom:
Mivel itt nincs bogyiszloi paprika, tv paprika is csak ket hetig kaphato nyar vegen, igy tobbfele paprikabol keszitem.Az utobbi idoben keves juhaszpaprikat is adtam hozza, ami igazan sokat valtoztatott az izen, nagyon finomma tette.Csak fontos, hogy ne adagoljam tul, akkor eluralkodna.

Keszites nehezsegi foka:konnyu.

No comments:

Post a Comment