"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, June 27, 2013

szűzérmék tészta salátával, kukoricás kenyér...

Hozzavalok:

1 szuzpecsenye
cajun fuszerkeverek
keves olaj a  suteshez

1 doboz teszta
salataontet

A szuzpecsenyet vekony szeletekre, ermekre vagjuk, fuszerezzuk.Hutobe tesszuk.
A tesztanak  vizet forralunk, kozben elkeszitjuk a kenyeret.Miutan a sutobe tettuk, elovehetjuk a hust, hevitett keves olajon atsutjuk.Amikor feher, akkor tokeletes.( a feher szint a feherje kicsapodasa okozza)
Amig sul a hus, kozben elkeszitjuk a salataontetet.En citromlet, oliva olajat, borsot, fokhagymat hasznalok, keves barnacukrot.Ezt jol kikeverem es kozvetlen talalas elott adom a tesztahoz.
Ha jol, ugyesen dolgozunk, egyszerre keszul, es maris talalhatunk.

A kukoricas kenyer hozzavaloi:

1-1,5 bogre liszt
3/4 bogre kukoricaliszt
2 evokanal cukor
2 teaskanal sutopor
1/4 teaskanal so
1 bogre tej
1 felvert tojas
4 evokanal olvasztott vaj

Elkeszites:
Eloszor adjuk ossze az elso ot anyagot, vagyis a szarazakat.Majd adjuk hozza a tejet es a tojast, olvasztott vajat, jol osszedolgozzuk, amig a szaraz anyag felszivja az egeszet.Egy kivajazott tepsibe ontsuk az igy kapott masszat, kozepesen forro sutoben 20 -25 percig sutjuk, illetve amig a probatu szaraz nem lesz, es a szine is szep aranybarna.


Keszites nehezsegi foka:kozepes

No comments:

Post a Comment