"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, June 25, 2013

ananász leves, fasírt...

Ananasz leves hozzavaloi:

Egy fel kockara vagott ananasz
barnacukor
fahej, citrom
vanilias cukor
tejszin, tejfol
1 kanal liszt
1 banan (elhagyhato)


Elkeszites: a friss ananaszt kis kockakara darabolva, annyi vizzel, ami ellepi, benne barnacukor, fahej, vanilia, forrni teszem.Kozben a tejszinnel, tejfollel elkeverem a  lisztet, majd a forraskozelben levo vizbol lassan adok hozza, hogy folmelegitsem, igy nem kapja ossze, ha hozzaadom.Amint felforrt hozzaadjuk , osszeforraljuk, egy banant belekarikazunk, es elzarjuk, hutjuk.
Lehutve igazi udito hatasa van.

Fasirt petrezselymes burgonyaval hozzavaloi:

1/2 kg daralthus(sertes, csirke, pulyka stb)
voroshagyma, fokhagyma
zsomle
tojas
so, bors, petrezselyemzold
zsemlemorzsa, olaj a suteshez

A szikkadt zsomlet kockara vagom, vagy tepdesem, pici tejjel puhitom, rautom a tojast.A voroshagymat inkabb reszelve adom hozza, a fokhagymat szetnyomva, sozom, borsozom, aprora vagott petrezselyemzoldet is teszek hozza, osszekeverem.Majd hozzaadom a daralthust, egyenletesen elkeverem.En mindig elozo nap keverem ossze, letakarva hutoben tarolom, igy az izek osszeernek, illetve a fuszerek.Kis pogacsakat formalok, morzsaban megforgatom es kozepesen lassu fokon kisutom.Papirra csopogtetem, majd petrezselymes burgonyaval talalom.

A burgonyat kisebb kockara vagva puhara fozom, enyhen sozva.Majd vajon az osszevagott petrezselymet kisse futattom, ehhez adom a burgonyat es osszekeverem.
Salatakkal, ceklaval, csalamadeval egyarant finom.

Keszite snehezsegi foka:kozepes

2 comments:

  1. Az ananász leves jól hangzik, nekem tetszik, ki fogom próbálni, nagyszerű ebéd.

    ReplyDelete
  2. Okvetlenul probald ki, en is most eloszor.Ha nagyon meleg van, lehutve nagyon jo.

    ReplyDelete