"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, November 25, 2012

lángos...

Hozzavalok

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg eleszto
  • 2 dl tej
  • víz
  • so
  • 3-4 db kisebb fozott burgonya
  • 2 evokanal olaj
  • pici cukor
  • olaj a süteshez

Elkeszites:

A tejet es a vizet meglangyosítjuk. Egy poharba pici cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az elesztot,  felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük,  varunk, míg felfut.

Egy talban összekeverjük a lisztet es a sot, a közepebe melyedest formalunk, ebbe tesszük a 2 evokanal olajat, a megtisztitott-villaval szetnyomott burgonyat, a felfuttatott elesztot, a maradek tejet , egy keves langyos vizet. Elkezdjük összekeverni,  a vizet kanalankent adjuk hozza, nehogy tul híg tesztat kapjunk. Ha mar közepesen lagy a teszta, akkor kelesztotalba tesszük,  kb. egy oran at kelesztjük. Ezutan egy talcat beolajozunk,  olajos kezzel kis halmokat szaggatunk a tesztabol, a talcara tesszük. Konyharuhaval letakarjuk, majd így kelesztjük tovabb. Ha mar szep nagyra megnottek a tesztak, elkezdhetjük a sütest.


Egy serpenyobe bosegesen olajat öntünk, jol felmelegítjük, majd az olajos kezzel jol szethuzott es megformalt tesztat belehelyezzük. Mindket oldalat szep pirosra sütjük, lecsepegtetjük,  törlopapírra tesszük, hogy a maradek olajat is felszívja. Talalaskor sozzuk, fokhagymaval dorzsoljuk.Sokan szeretik tejfollel-reszelt sajttal megszortan fogyasztani.
Annyiban keszitem mashogy, hogy kisebb mereture sutom.Remek kigeszito masodik fogasnal is.

Keszites Nehezsegi foka:nehez


4 comments:

  1. Pont most szombaton sütöttem én is..igaz nem krumplisat csak simát...az is jó volt, A Tied is nagyon jól néz ki! Gondolom volt sikere!!

    ReplyDelete
  2. Volt bizony.Epp megallapitottam, a sok munka ellenere par perc alatt fogy el:))de igy van jol.

    puszi, szia:)

    ReplyDelete