"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, November 16, 2012

33.túrós csusza...

Hozzavalok:

1 kg liszt
600 g turo
200 fustolt szalonna
100 g zsir
8 db tojas
6 dl tejfol
so

Elkeszites:
1 lisztbol, a 8 tojasbol, , keves so hozzaadasaval tesztat gyurunk.Lisztezett deszkan vekonyra nyujtjuk, szaradni hagyjuk.Amikor a teszta megszaradt, nagyobb darabokra osszetorjuk, forrasban levo sos vizben kifozzuk.Hideg vizzel lehutjuk, leszurjuk, olvasztott zsirral meglocsoljuk, felhasznalasig vizgoz felett melegen taroljuk.
A fustolt szalonnat apro kockara vagjuk, serpenyoben kiolvasztjuk.A turot szitan attorjuk, talalasig felretesszuk.A kovetkezokeppen talaljuk:elomelegitett talra helyezzuk a kifott tesztat, tetejere tesszuk az attort turot, tejfollel meglocsoljuk, a kiolvasztott tepertovel a tetejet megszorjuk.Forron talaljuk.


Modositasaim:
 En a tesztat keszen vettem, sos vizben kifoztem.Kozben olvasztottam a szalonna darabokat, majd leszurtem, keves zsiradekot hagyva  alabasban, a tesztat erre szurtem.Turoval osszekeverem kisse, majd tejfollel locsolom, es a vegen a teperto darabokkal megszorom.Azonnal fogyasztani kell.

Keszites Nehezsegi foka:kozepes

2 comments:

  1. Szeretjük, apám egyik kedvence volt, anyám pedig soha sem főzött bolti tésztát, mindig gyúrta, én már nem, beérem a boltival :)

    ReplyDelete
  2. Anyu is mindig gyurta:)En gyurtam mar, de csak azer, hogy itt fitogtassam a tudasom, itteni nok kozott:D

    ReplyDelete