"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, December 16, 2012

34.bográcsgulyás...

Hozzavalok:

1kg marhalabszar
100 g zsir
300 g tisztitott voroshagyma
700 g rozsaburgonya
2 gerezd fokhagyma
1 db csemege paradicsom
1/2 cs metelohagyma
1 cs friss zellerzold
2,5 l csontle
10 dag hazi csipetke
so, kalocsai csipos fuszerpaprika, komenymag


Elkeszites:
A marhalabszarat az inaktol megtisztitjuk, majd apro kockakra vagjuk, jol megmossuk, felretesszuk.Finomra vagott voroshagymat zsiron aranysargara piritunk, hozzaadjuk a finomra zuzott fokhagymat, komenymagot.Meghintjuk pirospaprikaval, hozzaadjuk a kockara vagott hust, sozzuk, nyilt langon porkoljuk.Idonkent adunk hozza egy keves csontlevet, majd fedo alatt tovabb porkoljuk.
A burgonyat meghamozzuk, kockara vagjuk, alaposan megmossuk.Mikor a hus megpuhult, hozzaadjuk a darabolt burgonyat, a zoldpaprikat, paradicsomot, a csokorba kotott zellerzoldet.Felengedjuk csontlevel, keszre fozzuk.Csipetket adunk hozza, majd forron talaljuk.Talalaskor a zellerzoldet eltavolitjuk, finomra vagott metelohagymaval megszorjuk.

Modositasaim:
A gulyasleves bar marhahussal az eredeti, mi , en sertessel is keszitjuk.Megpedig rovid, hatso oldalassal, ami nem csak csontbol all.Ez gyorsabban fo, igy en a hagymahoz a repat , zoldseget is hozzaadom, a komenymaggal, ugy piritom egyutt.Ehhez adom a hust, ami csontos, eros langon, keverve porkolom.Kozben hozzaadom a paradicsom, paprika darabokat is, sozom.Majd felrehuzom es ekkor pirospaprikazom, hogy ne egjen le.Felengedem vizzel, ha nincs csontle,az elso forras utan adom a burgonyat is.Kozben ismet izesitem.Bevallom nincs kedvem mindig csipetkezni, gyors kis vajnokedliket fozok bele a vegen.A fontos, hogy tartalmas, suru levest kapjunk, majdnem ragut.
Igy , ezzel a hussal nagyon gyorsan elkeszitheto, es egy uj iz, uj orom:)

Keszites Nehezsegi Foka:kozepes

No comments:

Post a Comment