"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, November 7, 2012

31.Gundel-Palacsinta...

Hozzavalok:

Palacsintateszta:
350 g liszt 
4 db tojas
100 g porcukor
150 g olaj(zsir)
6 dl tej
so
  Elkeszites:

Rozsdamentes habustben az egesz tojaoskat felverjuk, hozzaadjuk a hideg tejet, csipetnyi sot, keves porcukrot.Habvero segitsegevel simara keverjuk.Allando keveres mellett fokozatosan hozzaadjuk a szitalt lisztet, ugyelve arra,ne csomosodjon ossze.Igy , egy suru palacsintatesztat kapunk.Ha surunek talaljuk, allando keveres mellett szodavizet adunk hozza.Palacsintasutoben olajat vagy zsirt hevitunk(csak csoppnyit szetkenve a suto aljan)es vekony pacsintakat sutunk, tanyerra egymasra felhalmozzuk.

Toltelek:                                                       Csokolademartas:
500 g daralt dio                                             250 g porcukor
50 g mazsola                                                 200 g csokolade
300 g porcukor                                              50 g kakaopor
2dl tejszin                                                      5 db tojassargaja
1,5 dl rum                                                      5 dl tej
                                                                       2 dl tejszin
                                                                       1 dl rum
                                                                       1/2 rud vanilia

A daralt diot osszekeverjuk a tejszinnel, a rumban aztatott mazsolaval es a porcukorral.A palacsintakat megtoltjuk, haromszogleture hajtjuk, tuzallo talra helyezzuk, es rummal izesitett forro csokolademartassal bevonjuk.
A porcukrot a tojassargaval elkeverjuk, hozzaadjuk a tejet, a darabokra tort csokoladet, a tejszint, a vaniliarudat.Habustben vizfurdoben, allando keveres mellett felfozzuk.A vizfurdbol kiveve rummal izesitjuk.

Modositasaim:
A palacsinta sutesnel olajat hasznalok, es nagyon keveset a tesztaba is teszek, azzal megelozom a leragadast.En a lisztbe melyedest teszek, abba ontom a tojast, es lassan adom a  tejet, igy egeszen biztosan nem lesz csomos.Nehany oran at szobahomersekleten pihentetem.
A csokimaznal sajnos nem volt itthon csokim, csak kakaoport hasznaltam, de igy is finom lett.Nagyon pici vajat dobok bele a vegen, attol szep fenyes lesz.

Keszites Nehezsegi foka:nehez

2 comments:

  1. Bevallom, még nem készítettem, azt hiszem meg fogom csinálni, a kép pedig jó lett.

    ReplyDelete
  2. Kulonosen valamilyen unnepi alkalomra nagyon megeri Rozsa, talan karacsony.A diokrem a csokival nagyon kulonlegesse es emlekezetesse teszi:)

    ReplyDelete