"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, November 1, 2012

30.pirított borjúmáj magyarosan, kovászos uborkával...

Hozzavalok:

1,40 kg borjumaj
300 g serteszsir
500 g tisztitott voroshagyma
3 db csemege zoldpaprika
3 db csemege paradicsom
1/2 cs petrezselyemzold
so, orolt bors, majoranna, kalocsai rozsapaprika

Elkeszites:

A borjumajat hideg vizben megmossuk, tiszta ruhaval szarazra toroljuk.A majat egyenletes csikokra(meteltre) vagjuk.Megfelelo nagysagu serpenyoben a szeletekre vagott voroshagymat zsiron megpiritjuk, hozzaadjuk a megmosott es kockara vagott csemege zoldpaprikat es paradicsomot.
Nyilt langon tovabb piritjuk, majd hozzaadjuk a csikokra vagott borjumajat.Sozzuk, orolt borssal, majorannaval es kalocsai rozsapaprikaval fuszerezzuk.Keves pecsenyele hozzaadasaval nyilt langon allando keveres mellett keszre piritjuk.A kesz piritott borjumajat szeletekre vagott csemege zoldpaprikaval, paradicsommal es zoldpetrezselyemmel diszitjuk.Koretnek petrezselymes burgonyat vagy resztelt burgonyat adunk.Ajanlatos a piritptt borjumajhoz jegelt kovaszos uborkat vagy uborkasalatat szervirozni.

Modositasaim;
Itt ismet olajat hasznaltam zsir helyett.Fontos, hogy a majat a hagymaval paprikaval paradicsommal piritsuk, allando keveres mellett.Ettol lesz tartalmas szaftja, es kisse felrehuzva tesszuk a pirospaprikat, hogy ne egjen meg.A sot csak a vegen szabad , kulonben megkemenyedik a maj.
Keszites elott jo ,ha fel oran at tejben aztatjuk a majat, ettol igazna omlos puha lesz.Burgonya heleyett zoldborsos rizzsel talaltam, es baby ceklaval.

Keszites Nehezsegi Foka:kozepesen nehez

No comments:

Post a Comment