"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, September 27, 2012

25. mágnás palacsinta...

Hozzavalok:

250 g liszt
300 g vaj
300 g porcukor
10 db tojas 
2 db citrom
7dl tejszin

Toltelek:
300 g daralt dio
300 g porcukor
200 g narancs jam
100 g mazsola
1 dl rum
5 adag puncsmartas


Elkeszites:

A vajat a tojassargaval, porcukorral jol kikeverjuk, keves reszelt citromhejjal izesitjuk, hozzakeverjuk a lisztet, a tejszint, teljesen  simara keverjuk, vegul hozzaadjuk az idokozben felvert 5 tojas kemeny habjat.Kivajazott palacsintasutoben vastagabb palacsintakat sutunk, melynek csak az egyik oldalat sutjuk meg.Az igy megsutott palacsintakat kivajazott tuzallo talba vagy tepsibe egymasra csusztatjuk, minden egyes palacsinta tetejet natancsjammel megcsepegtetjuk, megszorjuk cukrozott dioval, mazsolaval.A palacsinatakat addig retegezzuk, mig az utolso laphoz erunk.Az utolso palacsinta  mindket oldalat megsutjuk, igy helyezzuk a toltott palacsinta tetejere.Olvasztott vajjal meglocsoljuk, 10 percre a sutobe tesszuk.
Elomelegitett talon forron talaljuk, kulon edenyben puncsmartast adunk hozza.

Modositasaim:
A dio helyett nekem mandula volt itthon, megtisztitottam, majd kisse megpiritottam a sutoben szetteritve.Utana osszezuztam  , cukorral izesitettem, keves citromhejjal.Narancs helyett 3 izu lekvarral izesitettem(narancs, sargabarack, oszibarack).

Keszites nehezsegi foka: nehez

2 comments:

  1. Ajjjajjjj, ez nagyon finom lehet.

    ReplyDelete
  2. Ez az az edesseg, amit 10 evben egyszer szabad kesziteni es enni.Egyreszt mert nagyon munkaigenyes:))masik , mert nagyon finom:))

    ReplyDelete