"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, September 22, 2012

22. jokai bableves...

Hozzavalok:

400 g szaraz tarkabab
150 g tisztitott sargarepa
150 g tisztitott gyoker
100 g tisztitott zeller 
50 g tisztitott voroshagyma
100 g zsir
100 g liszt
500 g debreceni kolbasz
500 g sertescsulok
2 gerezd fokhagyma
1 db baberlevel
1 cs petrezselyemzold
6 dl tejfol
2 l csontle
so, kalocsai fuszerpaprika, ecet


Elkeszites:

A fozeshez elokeszitett szaraz babot jol megmossuk, es fozes elott egy nappal beaztatjuk.Masnap ujbol megmossuk, majd csontleben feltesszuk foni.Beletesszuk a fustolt csulkot , a debreceni kolbaszt es a baberlevelet.A debrecenit kb.10 perc fozes utan kivesszuk, felretesszuk.Amikor a bab puhulni kezd, hozzaadjuk a kockara vagott zoldsegeket.Lassu tuzon egyenletes forralassal fozzuk.Ha a fustolt csulok megpuhult , a levesbol kivesszuk , es a bablevest vilagosbarna fuszeres rantassal (zsir, liszt, aprora vagott voroshagyma, fokhagyma, kalocsai  csemege fuszerpaprika) berantjuk.Tejfolt adunk hozza, keves ecettel izesitjuk, jol kiforraljuk.Ha szukseges sozzuk.A fustolt fott csulkot kicsontozzuk, apro kockara vagjuk, a debrecenit karikara vagjuk, a forrasban levo leveshez adjuk.
Hazilag keszitett csipetkevel forron talaljuk.


Modositasaim:

Itt van egy konzervbab , romano a neve, ha sietek ezzel szoktam elkesziteni.Ilyenkor a csulkot elofozom, felenel a zoldsegeket adom hozza, es en beleteszek mindig egy fej voroshagymat is , es nehany fokhagyma gerezdet, ezzel egyutt fozom, az ize finomabb, mintha csak a rantasban van jelen.A rantast ugyanugy keszitem, csak olajjal.Tejfollel nem szoktam kiforralni, mert ugy kepzelem tarolni jobb anelkul.Frissen, eves elott teszunk bele, es nem mindenki szereti, ezert is jo megoldas igy.
A konzervbab puha, csak rantas elott ontom bele, rantassal fejezem be.

Keszites nehezsegi foka: kozepes

2 comments:

  1. Tudta Jókai mi a finom, kedvencem a bab, mivel korlátozott mennyiségben szabad fogyasztanom, ritkán készítek, hogy is lehet mértéket tartani azzal ami a kedvencünk.
    Én csipetke nélkül készítem, anyám mindig csipetkével főzte.

    ReplyDelete
  2. Rozsa:))en kb masfel eve fozhettem, csipetket fogalmam sincs mikor, nagyon munkas:)
    Most vendegeim voltak, miattuk faradtan kulon, es megkaptam a jutalmam, erdemes volt:)

    ReplyDelete