"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, September 26, 2012

24. zalai ráksaláta...

Hozzavalok:

1kg zalai rakhus
300 g majonez
200 g tejszin
5 db fott tojas
1 db citrom
1 db fejes salata 
1/2 cs. petrezselyemzold
1/2 cs friss kapor
so, szerecsendio, porcukor, mustar, worchester, ketchup, konyak


Elkeszites:
 

A majonezt keveroedenybe tesszuk, porcukorral, mustarral, citrommal, finomra vagott kaporral , petrezselyemzolddel,  izesitjuk.Jol osszekeverjuk, hozzaadjuk a rakhust, az apro kockara vagott fott tojast.
Lazan osszekeverjuk, izesitjuk soval, konyakkal, ketchuppal, worchesterrel, keves reszelt szerecsendioval, majd hutoszekrenybe helyezzuk.
Elohutott uveg vagy herendi porcelantalon talaljuk.
Disiztjuk tepett salatalevellel, szeletelt fott tojassal, friss kaporral.Martasos cseszeben rakmartast adunk hozza.(Rakmartas:majonezmartasba rakolajat, konyakot, tejszinhabot keverunk)

Modositasaim:
Nos, nekem Csendes oceani rakhusom van, azt vettem a boltban.Nem volt szerecsendiom, es konyakom.Igy, ezek hianyaban keszult el.

Keszites nehezsegi foka;konnyu
 

No comments:

Post a Comment