"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, October 5, 2012

26.casino rostélyos...

Hozzavalok:

1,60 kg rostelyos szinhus
350 g tisztitott voroshagyma
250 g serteszsir
300 g zoldborso
50 g vaj
100 g liszt
2 kg tisztitott burgonya
1 gerezd fokhagyma
5 db csemege zoldpaprika
3 db csemege paradicsom
5 db tojas
1/2 cs petrezselyemzold 
1 liter csontle
so, kalocsai csemege fuszerpaprika, komenymag


Elkeszites:

A rostelyosokat 10 egyenlo szeletre vagjuk, megsozzuk , mindket oldalat lisztbe martjuk, forro zsirban elosutjuk, megfelelo labasba rakjuk, fedovel letakarjuk.
Finomra vagott voroshagymat zsiron felig megpiritunk, hozzaadjuk a fokhagymaval egyutt finomra vagott komenymagot, megszorjuk kalocsai csemege fuszerpaprikaval, felengedjuk keves csontlevel, felforraljuk, raontjuk a labasban levo rostelyosokra.Fedo alatt mersekelt tuzon paroljuk.Ha a hus majdnem puha , a labas egyik oldalaba rakjuk szep sorban, a masik oldalara a cikkekre vagott serpenyos burgonyat tesszuk.Hozzaadjuk az erejetol megtisztitott, kockara vagott csemege zoldpaprikat, paradicsomot, majd annyi csontlevel engedjuk fel, hogy a burgonyat eppen ellepje.Sozzuk, fedo alatt az egeszet puhara paroljuk.A tojasokat kemenyre fozzuk, a zoldborsot a vajon megparoljuk.Elomelegitett talra a rostelyosokat a burgonyaval egyutt felhalmozzuk, tetejere cikkekre vagott fott tojast, parolt zoldborsot teszunk, finomrea vagott zoldpetrezseleymmel disizthetjuk.

Modositasaim:
Ismet olajat hasznaltam zsir helyett.A burgonyat hejaban foztem meg, es vegyes zoldsegem(borso+sargarepa)volt itthon, azt hasznaltam.Kulonlegesen finom izt kaptam, kulonosen azzal, hogy a sheppard(juhasz) piros paprikabol tettem bele egy egeszet.

Keszites nehezsegi foka: Kozepesen nehez

No comments:

Post a Comment