"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, September 19, 2012

21.hortobágyi rostélyos...

Hozzavalok:

1,60 kg rostelyos szinhus
250 g serteszsir
350 g tisztitott voroshagyma
100 g liszt
5 db csemege zoldpaprika
3 db csemege paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 liter csontle
10 adag daragaluska
so, kalcsoai csemege fuszerpaprika, komenymag, petrezselyemzold



Elkeszites:

A felszeletelt, kiklopfolt rostelyosokat sozzuk, lisztbe martjuk, es forro zsirban mindket oldalat elosutjuk, ezutan megfelelo labasban, korbe rakva letakarjuk. A visszamaradt zsiron finomra vagott voroshagymat fonnyasztunk(nem piritjuk), hozzaadjuk a fokhagymaval egyutt finomra vagott komenymagot, megszorjuk kalocsai csemege fuszerpaprikaval, felengedjuk keves csontlevel, megsozzuk, es raontjuk a rostelyosokra.Fedo alatt , rovid leben, mersekelt tuzon paroljuk.Ha a rostelyos felig megparolodott, hozzaadjuk az erejetol megtisztitott csemege zoldpaprikat, paradicsomot, es ezzel egyutt keszre paroljuk.Ha a levet parolas kozben elfotte, keves csontlevel potoljuk.A rostelyosokat parolas kozben keverni nem szabad, nehogy osszetorjenek, inkabb idonkent a labast megrazogatjuk.Levenek rovid, tartalmas, jo porkoltnek kell lenni.A megparolt rostelyosokat elomelegitett talra helyezzuk, minden rostelyosra egy darab daragaluskat  helyezunk, meglocsoljuk porkoltlevel, megszorjuk finomra vagott zoldpetrezselyemmel.

Modositasaim:

En olajat hasznaltam zsir helyett, a vegen hejaban fozott burgonyaval talaltam.Az izesitesben semmit nem valtoztattam, a komenymag olyan kulonleges izt adott az egyebkent lecsohoz hasonlito  izhez, hogy versbe foglaltak a nevem:)


Keszites nehezsegi foka:konnyu


* ez a foto sajnos mar az iPaddal keszult

No comments:

Post a Comment