"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Saturday, December 29, 2012

szabolcsi töltött káposzta...

Aki szabolcsi toltott kaposztat eszik, nem csupan enni fog, de elmennyel gazdagodik, melyet majd mindig ismetelni akar...

Hozzavalok:

1 fej kozepes edes kaposzta
daralt serteshus
rizs
fustolt szalonna
so, orolt fekete bors, edesnemes pirospaprika, paradicsomle, voroshagyma, fokhagyma


Elkeszites:

Eloszor egy akkora edenyben, hogy a kaposzta egeszben beleferjen vizet forralunk, soval.A kaposzta torzsat kivagjuk, a forrasban levo vizbe helyezzuk ovatosan, igy "abaljuk" a leveleit, melyeket egyenkent kiveszunk, a kemeny reszet levagjuk, ugy konnyebb lesz tekerni.
Kozben a szalonnat csikokra vagjuk lassan kisutjuk zsirjara.Aki szereti benne hagyhatja a zsalonna darabokat, eehhez hozzaadjuk a kockara vagott voroshagymat, piritjuk lassan, majd belenyomunk fokhagyma pressel 3-4 gerezd fokhagymat, tovabb piritjuk, vegul a pohar rizset kisse felfuttajuk igy egyutt allando keveres mellett.A daralthust talba teritjuk , erre ontjuk a szalonnas-hagymas-rizses kevereket.Sozzuk, borsozzuk, pirospaprikazzuk, majd jol osszedolgozzuk.
Az abalt , kihult leveleket tenyerunkbe teritjuk, a balba konkretan:)a jobbkezunkkel egy kanalnyi tolteleket helyezunk bele, es alul rahajtunk a toltelekre, kozben tekerjuk, a vegen a folso, tetejen levo reszt szo szerint beledugdossuk.Haromszog alaku kell legyen, akkor szep, es ne legyen tul nagy.
A fazek aljara helyezzuk a levagott kaposzta darabokat es ami kimaradt folcsikozva, majd erre sorban a toltelekeket.Annyi hidegvizet adunk hozza, ami ellepi, igy forraljuk fol, ekkor hozzaadjuk a paradicsomlet es esetleg tovabb izesitjuk a let.
Nem szoktam sokaig fozni, nagyjabol 45 percig, majd letakarva tovabb, a sajat leveben parolodik, puhul meg.Nem szeretem ha a rizs tul puha lesz.

Talalaskor a toltelekre levet ontunk, es van aki tejfollel szereti(en igen) de el is maradhat.
Frissen sult kenyerrel fogyasztjuk.

*ez a recept az, amit Edesanyamtol lattam, tanultam el kislanykent, semmit nem modositok rajta.

Keszites Nehezsegi Foka:nehez

8 comments:

  1. Én is szoktam szabolcsi töltött káposztát készíteni, nagyon szeretjük a családommal együtt. Egy kicsit más íz, de nagyon-nagyon finom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, az edes kaposzta miatt es ugy a aradicsom, egeszen mas ize van:)
      A ferjem mar csak igy szereti:)

      Delete
  2. Nicsak, nicsak, hát ez meg a "mi fajta" töltött káposztánk! De jó, pont így készítjük, minden áldott szombaton ez az ételünk. Anyukám mesélte nemrég, hogy amikor ő gyerek volt kötelezően ez volt a vasárnapi reggeli is...Jó érzéseket kelt bennem, ha látom, hogy másnak is tetszik az ízvilága! Egyébként mi is tejföllel szeretjük :D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erdekes, gyerekkoromban hetvegen otthon is mindig keszult.Mi mar csak ritkan fogysztjuk, pedig nagyon finom.
      En is tejfollel:))

      Delete
  3. Kedves Ágnes!
    Imádom a töltött káposztát, bármilyen módon van is elkészítve!
    Nekem Ő ez étkek étke!
    Szép hétvégét kívánok Neked!
    Puszi: Erzsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amikor gyerek voltam, kepzeld minden vasarnap volt odahaza:)en is nagyon szeretem, bar mar sokkal ritkabban esszuk.
      En igy, paradicsomosan szeretem a legjobban:)

      Kosoznom, es szep napokat neked!

      puszillak:)

      Delete
  4. Biztos elfogult vagyok, de nekem nincs jobb, mint a szabolcsi töltött káposzta, pedig már évtizedek óta a Hajdúságban élek. A férjem is szatmári származású, úgyhogy az egész család szereti, bár nagy ritkán már megfőzöm a hajdúsági töltött káposztát is.
    Jó napokat kívánok! :)

    ReplyDelete
  5. Akkor mar ketten es meg ki tudja hanyan vagyunk ilyen elfogultak:)en is kostoltam mar sokfelet, de valahogy igy lehet ezzel mindneki, az anyue a legfinomabb:))

    Szep napot Neked is!!

    ReplyDelete