"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, December 20, 2012

karácsonyi kacsa...

A ropogos kacsasult mar bekerult a blogomba egyszer.


Hozzavalok:

1 pecsenye kacsa darabolva
so
narancs
datolya


Elkeszites:

A kacsat daraboltan, soztam, egy ejszakan at a hutoben tartottam.A sotol a hus omlosabb lesz.
Most nem a sutoben, hanem a tuzhelyen labasban keszitettem el.Keves vizzel alaontve tettem a tuzhelyre, kozepesen homersekleten.Amikor a viz elparolodott, kozben a darabokat tobbszor megforditottam, a zsir egyresze kisult a kacsabol, erosebbre vettem a hofokot, es piros ropogosra sutottem.
A hus darabokat kiveve elontottem a kisult zsirt, majd egy egesz narancslevet ontottem a labasba, felkaparva a leegett darabokat osszeforraltam, ebbe tettem a datolyat, amivel siznten osszeforraltam.
Hasab alakura vagott burgonyat foztem hozza.
Az edes datolya es a savanykas juice nagyon finom az enyhen sos izu hussal.

Keszites Nehezsegi Foka:kozepes

No comments:

Post a Comment