"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, January 20, 2013

piros leves...

A zoldborsoleves is olyan, mint minden egyeb, ahany haz , annyi szokas.Van aki zolden szereti, sargan, pirosan, kremszeruen.Betetnek is sokfelet adunk hozza, csipetket, nokedlit, vajgaluskat, majgombocot...
Mar reg foztem igy, pirosan , ahogy B. hivja, a piros zoldborsoleves.

Hozzavalok:

1 csomag zoldborso
olaj
liszt
so, fekete bors, pirospaprika, etelizesito, petrezselyemzold

tojas, 1-2 szem burgonya, vegyes zoldseg


Keszites:
Olajon a zoldborsot paroljuk lassan, hozzaadjuk a darabolt vegyeszoldseget, petrezselyemzoldet.Amikor kello puha, keves lisztet szorok, pirospaprikat, piritom igy is allando keveres mellet fel percig, majd vizzel vagy husleves level folontom.Izesitem soval, egyeb etelizesitovel, es lassu tuzon fozom puhara.Amikor minden puha, hozzaadom a betetet, most nokedlit szaggattam bele.
1 tojasbol, keves olaj, liszt, so, felkemeny tesztat kavarunk, es a lassu tuzon fovo levesbe szaggatom.Par percig fozom, a vegen petrezselyemzolddel megszorom.Azonnal fogyaszthato keves orolt borssal megszorva.

Keszites nehezsegi foka: kozepes

No comments:

Post a Comment