"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, November 13, 2012

32.vagdalt libamell-lencsepürével..

Hozzavalok:

2 kg libamell
400 g borju aprohus
250 g zsir 
3 db zsemle
3 db tojas
3 dl tej
1 db tisztitott voroshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 cs petrezselyemzold
1 db tisztitott sargarepa
1 db tisztitott gyoker
1 db alexander korte
10 adag lencsepure
so, orolt bors, majoranna, orolt szurokfu, orolt bazsalikom

Elkeszites:
A libamellet csontjarol lefejtjuk, boret eltavolitjuk, a mellcsontot felretesszuk.A lefejtett libahust megmossuk, feldaraboljuk.Husorlogepen ledaraljuk a libahust, a borjuaprot, es a tejben aztatott , kicsavart zsemleket.
Keveroedenybe tesszuk, hoaaadjuk a felvert egesz tojasokat, lazan az egeszet osszekeverjuk.Fuszerezzuk soval, orolt borssal, majorannaval, orolt szurokfuvel, es orolt bazsalikommal.Adunk hozza zsiron parolt finomra vagott voroshagymat, zuzott fokhagymat, finomra vagott petrezselyemzoldet.Az egesz tolteleket alaposan osszedolgozzuk, megizleljuk, ha szukseges, utanaizesitjuk. Ezutan a vagdalt libahus tolteleket a visszamaradt csontra helyezzuk, melybol libamell format kepezunk.Tepsibe helyezzuk, megkenjuk felvert tojassal, leontjuk olvasztott zsirral, szeletekre vagott sargarepat, petrezselyemgyokeret, valamint megmosott , szeletelt kortet teszunk melle.Keves csontlevet ontunk ala, sutobe teve egy-masfel ora hosszaig allando locsolas mellett szep pirosra sutjuk.Koretnek lencsepuret adunk hozza.Adhatunk burgonyapuret is vagy vajon parlt zoldsegeket is.
Lencsepure keszitese:
A lencset kivalogatjuk, hideg vizben beaztatjuk, majd fustolt leben voroshagymaval, baberlevellel, keves fustolt csonttal puhara fozzuk.Ha a lencse megfott, a fustolt csontot eltavolitjuk, fokhagymas rantassal besuritjuk, soval, keves mustarral izesitjuk, majd tejfolt adva hozza , szitan atpasszirozzuk.A lencset kulon edenyben talaljuk fel, tetejere adhatunk csaszarszalonnat ropogosra sutve.


Modositasaim:
Mi nem szeretjuk a libat, a lencset visoznt nagyon.Csirkecombot sutottem hasonloan.A lencset puresitve sem szeretjuk, igy maradt egeszben, de a fuszerezes ugyanaz volt.

Keszites Nehezsegi Foka:nehez



4 comments:

  1. A bab mellett, a lencse is kedvencem, egyszerű főzeléket szoktam készíteni, tejföllel és ecettel ízesítve, viszont nagyon érdekes számomra a hús elkészítése, én is a csirkét, vagy pulykamellet választanám alapanyagként.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozsa en is teszek bele tejfolt, de a ferjem nem szereti, igy csak kulon magamnak.Mi levesnek is szeretjuk a lencset.

      Delete
  2. Ez a vagdalt ötlet nagyon tetszik, bár valószínű hogy én sem libával,hanem csirkével mint te lehet hogy kipróbálom!
    A lencsepürésítés elvetésésvel is egyetértek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gabi:)okvetlenul probald ki, nagyon finom volt.Mi puresitve semmit nem szeretunk:D

      Delete