"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, October 19, 2012

29. báránypörkölt burgonyával...

Hozzavalok:

3kg baranylapocka
250 g serteszsir
400 g voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db csemege zoldpaprika
2 db csemege paradicsom
3 dl soproni kekfrankos
10 adag petrezselymes burgonya
so, orolt komenymag, kalocsai paprika


Elkeszites:

A baranylapockat kicsontozzuk, 2x2 cm-es kockakra vagjuk.A finomra vagott voroshagymat zsiron zsemleszinure piritjuk, hozzaadjuk a zuzott fokhagymat, az orolt komenymagot, megszorjuk kalocsai rozsapaprikaval.Felengedjuk vizzel, zsirjara visszapiritjuk, hozzaadjuk a hideg vizben megmosott, kockara vagott baranyhust, sozzuk, fedo alatt gyors tuzon, lehetoleg nyilt lang felett paroljuk.Gyakran megkeverjuk, es ha mar zsirjara lesult, keves vorosbort ontunk ala.Arra ugyeljunk, hogy a  baranyporkolt rovid leben porkolodjon.Ha  a hus puhulni kezd, hozzaadjuk a megmosott, erejetol megtisztitott, kockara vagott csemege paprikat, paradicsomot, ezzel keszre fozzuk.A porkoltlenek rovidnek, nem tul surunek, es nem tul hig porkoltlenek kell lennie.
A baranyporkoltet sos vizben fott, formazott petrezselymes burgonyaval talaljuk.Adhatunk hozza hazilag keszult tarhonyat, galuskat, vagy parolt rizst.
Csemege paprika szeletekkel, es paradicsom karikakkal diszitjuk.

Modositasaim:
Kivetelesen zsirral keszitettem.Az uzletben amikor meglattam az ujzelandi baranykarajt,tudtam, hogy porkoltte keszitem el.Vagyis en karajt hasznaltam.A tobbi fuszer hozzavalo megegyezik.
Koretnek spagettini tesztat foztem, ami vekonyabb, mint a spagetti.A porkoltle rovid, tartalmas lett.
Nagyon fontos, nagy gyakorlatiassagot igenyel, mikor adjuk  hozza a pirospaprikat, ne egjen le, kulonben keseru izt kap.

Keszites nehezsegi foka:nehez

2 comments:

  1. Nagyon guszta lett a báránypörköltet. Mi nagyon szeretjük a bárányhúst.

    ReplyDelete
  2. Koszonom szepen!!:) mi is, bar nem olyan gyakran esszuk,mint ahogy szeretjuk:)

    ReplyDelete