"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, October 12, 2012

27.borjúbordák Krúdy Gyula módra...

Hozzavalok:

1,80 kg borjukaraj
250 g zsir
200 g tisztitott voroshagyma
100 g liszt
50 g vaj
2 db csemege zoldpaprika
2 db csemege paradicsom
5 dl tejfol
3 dl tejszin
5 dl csontle
10 adag csirkemaj rizotto
so, kalocsai edesnemes paprika, 1/2 cs.p.zold


Elkeszites:

A borjukarajt hideg vizben jol megmossuk, tiszta ruhaval leszaritjuk , majd 20 egyenlo szeletre vagjuk.Klopfoljuk, sozzuk, zsirban mindket oldalat megsutjuk, pirosra, majd felretesszuk.A visszamaradt zsirban finomra vagott voroshagymat aranysargara piritunk., megszorjuk kalocsai edesnemes fuszerpaprikaval, felengedjuk csontlevel, beforraljuk, es a mar lesutott bordaszeletekre ontjuk.Szeletelt csemege paprikat, paradicsomot adunk hozza, puhara paroljuk.A megparolt bordakat kiszedjuk , a tejfolt a  tejszinnel, liszttel simara keverjuk, ezzel a porkoltszaftot besuritjuk.Felforraljuk, finom szitan atszurjuk, a bordakat a  martasba visszahelyezzuk, tetejere vajat morzsolunk.Csirkemaj rizottoval talaljuk.A csirkemaj rizottot a tuzallo tal kozepere helyezzuk, kore rakjuk a bordakat, meglocsoljuk a tejfolos martassal, megszorjuk petrezselyemmel.
A csirkemaj rizotto keszitese megegyezik a libamaj rizotto keszitesevel.(majd posztolom)


Modositasaim:
Zsir helyett en ismet olajat hasznaltam, es en nem szurtem le a szaftot.A paradicsom es paprika darabok finomak voltak ugy.A csirkemaj rizottomhoz nem volt itthon gomba, de igy is nagyon izletes volt.

Keszites nehezsegi foka:Kozepesen nehez

1 comment: