"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, October 16, 2012

28.töltött paprika...

Hozzavalok:

1 kg daralt sertescomb
100 g tisztitott voroshagyma
100 g serteszsir
150 g rizs 
300 g aranyfacan paradicsompure
100 g liszt
20 db tolteni valo paprika
3 db tojas
1 gerezd fokhagyma
1/2 cs zellerzold, 1/2 zeller
2 l csontle
so,majoranna, orolt bors,cukor, kalocsai fuszerpaprika


Elkeszites:

A szep, kozepnagysagu paprikakat kicsumazzuk, hideg vizben megmossuk, lecsurgatjuk.A daralt hust keveroedenybe tesszuk, hozzaadjuk a felig megparolt rizst, a felvert 3 tojast, szitalt majorannaval, orolt borssal, kalocsai paprikaval, finomra zuzott fokhagymaval izesitjuk.Lazan osszekeverjuk, az elokeszitett paprikaba toltjuk.Megfelelo labasban zsiron liszttel zsemleszinu rantast keszitunk, hozzaadjuk a paradicsompuret, felengedjuk a  csontlevel, habverovel simara keverjuk, allando keveres mellett felforraljuk.Sozzuk, keves cukorral izesitjuk, zellerzoldet , tisztitott zellert es voroshagymat adunk hozza.Lassan forraljuk, forralas kozben ovatosan belehelyezzuk a toltott paprikakat.Fedovel letakarva kb masfel oran at fozzuk.Ha a toltelek megfott, egy masik edenybe szedjuk, a martast finom szuron atszurjuk, majd a tolteleket a martasba visszahelyezzuk.Sos vizben fott burgonyaval forron talaljuk.

Modositasaim:
Zsir helyett ismet olajat hasznaltam.En a hagymat aprora vagva az olajon megpiritom, ebbe teszem a rizst futtatni, ami megnyitja a rizs hejat, ezt ontom a husra, a kevero talban.Ehhez adom a tobbi fuszert.A lazan toltott paprikakat fazekba teszem, fokent allitva, hideg vizet adok hozza, sozom a vizet , lassan fozom.Forralas utan  lassura veszem, kozben elkeszitem a paradicsomos rantast es hozzaontom.Egyetlen edenyben keszitem el.Zellert nem szoktam beletenni.

Keszites nehezsegi foka:Kozepesen nehez.

No comments:

Post a Comment