"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, May 22, 2014

kakaós teffin...

Nem is ertem eddig miert nem posztoltam meg, a ferjem orok kedvence a kakaos tekercs.Megis ritkan keszul, mert annyi minden van.Most legutobbi erdekessege, hogy sziv alaku lett a kozepe, ez a nehany meg szandekosan muffin sutoben lett sutve.Igy is ugy is imadva volt.A tesztat is magam alkottam, nem kovettem receptet.A muffinos valtozatot elneveztuk:kakaos tefinn-ek:)



Hozzavalok:
50 dkg liszt
2 dkg eleszto, 1 dl tej, 1 kanal cukor
keshegynyi sutopor
citrom leve, reszelt heja
2 kanal mez
2 kanal tejfol
6dkg barnacukor
20 dkg vaj
csipetnyi so

A lisztet atszitalom, a vajjal elmorzsolom, mikozben az elesztot futtatom.Egy talban a tojast, a mezet, tejfolt es cukrot , citromlet, reszelt hejat alaposan elkeverem.A liszthez mar szitalaskor hozzaadom a keshegynyi sutoport, es csipetnyi sot.Melyedest keszitek, ebbe ontom a felfuttatott elesztot, es az elkevert izesitoket, alaposan osszedolgozom, majd letakarva kelni teszem.Meleg vizbe is tehetjuk igy felgyorsitjuk az eljarast.
Kozben elkeszitjuk a tolteleket.

Hozzavalok:
kakaopor 3 pupos evokanallal
2 csomag vanilias cukor
3 evokanal barnacukor
1 dkg vaj
 keves viz

A kakaoport , cukrot, vaniliat keves vizzel elkeverem, felfozom, addig, amig a fakanal az edeny aljan huzva csikot hagy, ekkor hozzaadom a vajat es hulni teszem.

A kozben megkelt tesztat ujjnyi vastagra nyujtom, rakenem a kihult tolteleket es feltekerem.Kisujjnyi vastagra szeletelem, es kisse megigazitva teszem szorosan egymas melle egy kivajazott tepsibe.Kozepes forro sutoben jo pirosra sutom.En a hideg sutobe teszem be, akkor kapcsolom be csak, addig is kel a teszta.
Porcukorral megszorva talaljuk, de el is hagyhato, aki nem olyan edesszaju.Hideg tejjel nagyon finom.
 

2 comments:

  1. ahogy elnézem, nem sok maradhatott másnapra, ugye? :))

    ReplyDelete
  2. Semmi nem maradt, ahogy szokott:))

    ReplyDelete