"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Monday, June 9, 2014

erdei gyümölcs lekvár...

 A gyermekkoromban meg kihagyhatatlan volt a lekvar fozes.En mar soha nem foztem bevallom.Reszben nem is sokat eszunk, idohiany is talan, ilyen jellegu edenyhiany is, azt hiszem:)Az uzletekben mar nagyon finom, egeszen "hazi" lekvarok kaphatok, oriasi valasztekkal.Most kivetelt tettem, de nem nagy mennyisegben, igy en tartositot sem alkalmaztam.


 Hozzavalok:
 1kg vegyes gyumolcs( malna, eper, afonya, fekete ribizli)       

1/2 kg cukor
1 citrom
csipet fahej
1 nagy fazek, fakanal


Elkeszites:

A gyumolcsoket alaposan megmossuk, a leveleket(eper) eltavolitjuk, feldaraboljuk. Nem art aztatni sem egy ideig, ha magunk szedtuk, igy szabadulunk meg a homoktol.Osszekeverjuk a cukorral egyeb fuszerrel, es egy fazekban fozni tesszuk.Lassan nehai kavarassal fozzuk, kb egy oran at.Utana az elore elkeszitett tiszta uvegekbe ontjuk, ha kihul lezarjuk, vagy fogyasztjuk:) Isteni lett!! (4 uveggel lett.)


2 comments:

  1. Isteni finom lehet! az erdei gyümölcsöknek amúgy is van egy nagyon finom illata, zamata amit nagyon szeretek.
    Idén csak szilvalekvárt fogok főzni, még van tavalyról mindenféle dzsemem:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En most foztem eloszor:)nem nagy buszkeseg de igy van.Ez viszont nagyon finomra sikerult!!

      Delete