"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, May 4, 2014

hét vezér tokány...

Ez a recept annyiban izgatott mindig, hogy haromfele husbol keszul.Szerettem volna kiprobalni megis milyen iz johet ki ebbol.
Meg Husvet elott vettem borjuhust, ami aztan a fagyasztoban csucsult, kozben jott hozza marha es sertes is, igy egy kifejezett hideg napon nekifutottam.En tejfol nelkul keszitettem el, mert feltem, hogy nagyon hasonlit majd a borsos tokanyhoz.Nem csalodtunk, ezerizu lett, es ismetlos receptek koze kerult .


Hozzavalok:
500g marhalabszar
500g borjulapocka
500g serteslapocka
250g fustolt szalonna
150g serteszsir
400g voroshagyma + 1-2 gerezd fokhagyma
3 db csemege zoldpaprika
2db csemege paradicsom
7dl tejfol
1liter csontle
1/2 csomag metelohagyma
10 adag galuska vagy fozott burgonya hejaban
so, kalocsai pirospaprika, komenymag

A husokat kulon kulon kockara vagjuk, megmossuk, felretesszuk.A fustolt szalonnat kockara vagjuk, felhevitett zsirbateve megpiritjuk.Hozzaadjuk a finomra vagott voroshagymat, fokhagymat, megfonnyasztjuk, hozzaadjuk a fuszerkomenyt, keves ideig hevitjuk, majd hozzaadjuk a hust, eloszor a marhahust, megszorjuk pirospaprikval, atpiritjuk rovid ideig igy, felontjuk csontlevel, felig puhara fozzuk, ekkor hozzaadjuk a sertest, majd borjuhust, tovabb paroljuk, ha elfogy a csontle potoljuk.Allando keveres mellett puhara paroljuk.Amikor elertuk, hogy mindharom hus egyforman megpuhult hozzaadjuk a zoldpaprikat, paradicsomot majd tovabb paroljuk.Ha keves a so, potoljuk.Rovid tartalmas let , szaftot kell nyernunk, ekkor van kesz.Ahogy emlitettem en tejfol nelkul keszitettem, a receptben viszont emlitem.
Koretnek en hejaban foztem burgonyat, de a recept nokedlivel emliti.


Keszites nehezsegi foka:nehez

2 comments:

  1. Nagyon finom lehetett és biztos burgonyával is, nemcsak nokedlival.

    ReplyDelete
    Replies
    1. szo szerint ezerizu volt!:) ha nem fozted meg, csak javasolni tudom!!

      Delete