"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, September 18, 2013

tepertős pogácsa...

Ez most olyan lusta haziasszony recept-beiras, mert napok ota nem foztem, a pogacsat is reg sutottem, nem valami buszkeseg a kulsejuk, de finom volt!
Hetvegen valami bonyolultat talalok ki bunteteskent magamnak:)

Hozzavalok:
1dl tej
3dkg eleszto, 1 kanal cukor
50dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
40 dgk daralt teperto
1dl tejfol
1 tojas a keneshez
1/2 dl feherbor(elhagyhato)
so, bors

Elkeszites:
A tejet langyositjuk a kanal cukorral, majd beleszorjuk az elesztot 1 kanal lisztet , felretesszuk felfutni.Addig a lisztet elmorzsolom a vajjal, melyedest keszitek a kozepebe, ide ontom a felfuttatott elesztos tejet, a tejfolt,a fuszereket, jol kidogozzuk.Kinyujtjuk es rakenjuk a teperto egy harmadat.Osszehajtogatjuk, hutoben pihentetjuk kb 20 percig.Megismeteljuk meg ketszer, amig a teperto el nem fogy.Az utolso pihentetes utan ujjnyi vastagra nyujtjuk , csikosra bevagdossuk(ami nekem eleg benan sikerult)tojassal kenjuk, szaggatjuk es kozephomersekleten megsutjuk.Amikor szep piros, akkor kesz.

Keszites nehezsegi foka:nehez


2 comments:

  1. azt mondod nem valami büszkeség a kinézetük?? hol van az előírva, hogy annak pontosan egyenesen kell állnia?:) én külön imádom, mikor jobbra-balra dőlnek, meg tudod mit szoktunk mondani?: súlyra megvan:)

    egyébként meg simán elfogadnám úgy, ahogy van:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koszi Orsi:)) en valahogy mindnig kiborulok attol, hogy nem olyan, mint a fotokon..de persze finom, mert elfogy pillanatok alatt:)
      Nagy sizvvel kinalnalak:))

      Delete