"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, September 8, 2013

töltött csirke...

Olyan, mint Halaadas foproba ez az ebed, csak pulyka helyett csirke.
Eddig mindig majjal, azon tul gombaval, rizzsel keszitettem a tolteleket.Most zoldsegfele csak! Csak magamtol , ahogy jottek a fuszerek kepzeletben, hogy igy jo lehet, es hat valoban nagyon finom lett.


Hozzavalok:

1 egesz csirke
3 db zsomle
vaj
so, bors, petrezselyemzold
tojas
rizs
voroshagyma, fokhagyma, egesz piros vagy tv paprika
borso, vagy vegyes fagyasztott zoldseg
disziteshez salata levelek
afonya lekvar, koretnek rizs


Elkeszites:
A csirket tegnap megtudtam, hogy nem teszunk jot, ha megmossuk, en azert megmostam, majd a boret ovatosan de hatarozottan egyenletesen felfeszitettem, belsejet kitoroltem.
A zsomlet kockara vagva, a sutoben megpiritottam.Kihules utan egy talban keves tejjel meglocsoltam, harom db tojast rautottem, majd a fuszerek.A so, bors, aprora vagott petrezselyemzold, szetnyomott 1 gerezd fokhagyma, aprora vagott voroshagyma, aprora vagott mixed zoldseg, egy keves barna rizs, 1 kanal liszt, alaposan osszedolgoztam.Nem szabad tul folyosnak lennie, mert nem marad a bor alatt.Egy nem tul kemeny , de szilard allagot kell kapnunk.Ovatosan bedolgozzuk a bore ala, a nyaka uregebe, majd ami kimarad a belsejebe.Vajjal bedorzsolom, egy kis sutobe valo spargat helyezek a tepsibe, erre a csirket a hataval lefele, igy konnyebb kiemelni a vegen.Eloszor 45 percig beboritom alufoliaval, majd azt leveve masik 45 percig lassan locsolgatva pirosra sutom.Gyakran locsoljuk, ugy lesz igazan omlos.Miutan piros ropogosra sult, a sutobol kiveve kb.15 percig hagyjuk, de en a let azonnal leontom alola mindig, vagy kiemelem azonnal ugy hutom.A lebol keszitem a barnaszoszt.
Rizzsel vagy burgonyafelevel egyarant nagyon finom, es az afonya lekvarral.

Keszites nehezsegi foka:nehez

2 comments:

  1. Nagyon jól hangzik, jól néz ki, biztosan finom, erről jut eszembe, már rég készítettem töltött csirkét :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidegen is nagyon finom volt a keves maradek, szoval igazan ajanlom!En is nagyon reg keszitettem mar.

      Delete