"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, February 7, 2013

36.borsos tokány...

Hozzavalok:

60 dkg lapocka
20 dkg fustolt vagy kolozsvari szalonna
1 fej voroshagyma
zoldpaprika, paradicsom
so, bors, tejfol
hintesnyi liszt

Elkeszites:

A szalonnat csikokra vagom, sulni teszem lassan, kozben elkszitem a hust, csikokra darabolom.A ropogosra sult szalonna darabokat kiszedem, visszamaradt zsirjan fonnyasztom a kockara vagott voroshagymat, majd a hozzaadott csikozott hust, neha megkeverem.Sozom borsozom, kozben hozzaadom a zold paprika, paradicsom darabokat, keves vizzel felengedve puhara fozom/piritom.Zsirjara sulten meghintem keves liszttel, piritom kisse, majd pici vizzel felengedem, es igy helyezem vissza a szalonna darabokat, vegul a tejfollel keszre rottyantom.
Rizzsel, teszaval egyarant finom.Fontos, hogy a tejfollel kiforralva tarlmas let kapjunk.

Keszites nehezsegi foka:kozepes

2 comments:

  1. de sokszor megcsinálom én is:) nagyon szeretjük.

    ReplyDelete
  2. Mi is nagyon, es eleg sokszor marhahusbol keszitem.Mintha az eredeti recept az lenne.

    ReplyDelete