"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Monday, February 18, 2013

shepherd's pie...

 Hozzavalok:

daralthus(sertes, marha, csirke, pulyka)
vegyes zoldseg
burgonya
tejszin
vaj
sajt reszelve
so, bors,petrezselyemzold, voroshagyma, fokhagyma


Elkeszites:
 A voroshagymat apro kockara vagva , keves vajon piritjuk, hozzaadom a daralthust, lassan piritom, neha keverem.Kozben sozom, borsozom, 1-2 gerezd fokhagymat adok hozza.Ezzel parhuzamosan a vegyes zoldseget is parolom keves vajon.A hust egeszen addig, amig barna szinuve pirul.Ezzel harmadik parhuzamkent burgonyat teszem fel foni, illetve ezzel kezdem, mert ehhez kell a legtobb ido, tisztitva , kockara vagva, enyhen sozva.Tejszinnel, es vajjal, finom krumplipuret keszitek belole, amikor megpuhult.Nagyjabol egy idoben kesz van a harom anyag, ekkor osszerakom egy tepsiben.Eloszor a hust teritem bele, erre helyezem a zoldseget.Nem mindenki szereti  a zoldseget, ezert a tepsi egyharmadaba vagy felebe teszek csak.Az egesz tetejet bevonom a krumplipurevel, egyenletesen elteritem, tetejere sajtot reszelek, pirulasig, raolvadasig a sutobe teszem.
Ma a sajatkeszitesu pizzamat is megsutottem, mert csaladi nap volt:)azt majd maskor posztolom, de a foton jol mutat.El is neveztem pizza-pie-nak:)

Keszites nehezsegi foka:kozepes

2 comments:

  1. korán reggel ilyen guszta kajákat nézegetni...éhgyomorra...felér egy kínzással:)

    ReplyDelete
  2. Hat elnezest :))probald ki, gyors, es finom:)

    ReplyDelete