"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, February 22, 2013

paprikás krumpli...

Hozzavalok:

1,5 kg burgonya
parasztkolbasz vagy virsli/krinolin
voroshagyma
fokhagyma
zoldpaprika, paradicsom
petrezselyemzold
so, pirospaprika, olaj
1 kk orolt komeny
nokedlihez: 1 tojas, liszt

Elkeszites:
A burgonyat megtisztitjuk, hasabokra daraboljuk, alaposan megmossuk.A voroshagymat apro kockara vagva az olajon fonnyasztjuk, ehhez adjuk az orolt komenyt, a fokhagymat, majd lehuzom a fozolaprol.Keveset varok, beleteszem a pirospaprikat, paradicsomot, zoldpaprikat, keves vizet.Visszahelyezem a fozo lapra es folforralom igy a karikara vagott kolbasszal.Hozzaadom a hasabolt burgonyat, sozom, en keves cayenne paprikaval is szorom, ontok hozza vizet, hogy majdnem ellepje es mersekelt fokon fozom.Nem kavarom, csak neha.Amikor a krumpli megpuhult, hozzaadom az 1 tojasbol, lisztbol keszult nokedlit, keszre fozom, vegen petrezselyemzolddel szorom.
A lenek surunek, tartalmasnak kell lenni.Fontos, hogy a kolbaszkarikat alaplenek keszitsuk, igy sokkal karakteresebb az iz.
Kivalo egytaletel, savanyuval, salataval.

Keszites nehezsegi foka;konnyu

No comments:

Post a Comment