"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, June 3, 2012

15.szalagos fánk..


Hozzavalok:

3 dl tej,
3 dkg eleszto
1 evokanal porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojassargaja,
1 poharka rum,
50 dkg liszt

Elkeszítes:

3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg elesztot es beleteszünk 1 evokanal cukrot. Amikor az eleszto megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojassargajaval, 1 poharka rummal, keshegynyi soval és 50 dkg liszttel közepes kemenysegu kelt tesztat keszítünk. Nagyon jol kidolgozzuk, ennek következteben eleg lagy tesztat kapunk. Langyos helyen masfelszeresere kelesztjük. A keles utan nyujtodeszkara borítjuk, es ujjnyi vastagra nyujtjuk. Fankszaggatoval vagy poharral kiszaggatjuk, ruhaval letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovabb keleszjük, nem baj). A fankot közepforro olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritozben is lehet.) A sütesnel vigyazzunk arra, hogy a deszkan fekvo fank felso resze kerüljön az olajban alulra. Sütes elejen az edenyt fedjük be. Megfordítas utan vegyük le rola a fedot. A pirosra sült fankot szűrokanallal szedjük ki, es meg melegen szorjuk meg vanílias porcukorral.





Modositasaim:
Ena  tejet mindig benne elkavart cukorral langyositom.Utana morzsolom bele az elesztot, szorok ra egy kanal lisztet es igy futtatom fel.Ha nincs dagasztonk, fakanallal dolgozzuk ki, amig apro holyagok nem jelentkeznek, az anyagokat.Letakarva, langyos helyen kelesztjuk.A homerseklet nem valtazohat a helysegben, kulonben a keles osszeesik.
Sargabaracklekvart  forrositok hozza.

Keszites nehezsegi foka: nehez

6 comments:

  1. Szeretjük a fánkot, bár nem túl sűrűn készítek, nagyszerűen sikerült, látom a képen szalagos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oszinten bevallom a legtobb etel ebbol a konyvbol nagyon ritkan keszul el.A fank talan egyszer egy evben:))
      A kelt tesztak valamiert nagyon konnyen sikerulnek nekem.Na de majd a torta:D

      Delete
  2. Elég gyakran készítek, szeretjük nagyon. Habár mostanában nem fogok túl sűrűn, próbálunk egészségesen élni, ilyenkor könnyebb, sok friss zöldség és gyümölcs...

    ReplyDelete
    Replies
    1. En mar evek ota zoldseg gyumolcs, kulonosen ilyenkor nyaron.Bar azt mondjak a sok kemiai vegyszerrel karosabbak, mint a fank, vagy barmelyik itteni etel.Nem tudom, a melegben keptelen vagyok nehez etelt enni.
      Jo dietazast Viktoria:)

      Delete
    2. Köszi szépen Ágnes! Igyekszem, de azért nem sikerül mindig teljesen....Egyébként igaz lehet, amit a vegyszerekről mondanak, de azt szoktam mondani, hogy sajnos ma már olyan világot élünk, hogy mindenben ott vannak. Lehetünk óvatosak, de szerintem biztos recept nincs a kivédésükre.
      A melegben én is képtelen vagyok nehéz ételt fogyasztani, inkább egy finom hűs saláta, mint egy pörkölt....

      Kellemes hetet, Ágnes!

      Delete
  3. Tudod en ugyvagyok, a legfontosabb a mertek.Ha a merteket betartjuk, baj nem lehet.Ettol fuggetlenul pl tegnap 37 fok volt, gyumolcson kivul keptelen voltam mast enni.
    Aztan neha jon egy huvos nap, olyankor keszitek valmai levest, mert a mi lveseink nagyon gazdagok mindenben, es az egy idieg jo:)

    Legyen szep a heted!

    ReplyDelete