"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Wednesday, June 20, 2012

19.brassói aprópecsenye...


Hozzavalok:

1,60 kg sertes szuzpecsenye vagy felsal
200 g serteszsir
50 g voroshagyma
30 g aranyfacan paradicsompure
250 g fustolt szalonna
1,5 kg rozsaburgonya
1 gerezd fokhagyma
1/2 csomag petrezselyemzold
1/2 cs metelohagyma
3 dl pecsenyele
so, orolt bors,orolt szurokfu


Elkeszites:

A hust ceruza vastagsagu csikokra vagjuk.A fustolt szalonnat vekony metektre vagjuk, megpiritjuk, hozzaadjuk a finomra vagott voroshagymat, zuzott fokhagymat.Amikor a hagyma megpirult, hozzaadjuk a hust, sozzuk, borsozzuk, szurokfuvel izesitjuk, nyilt langon, allando keveres mellett piritjuk.Amikor a hus puhulni kezd, mokkas kanalnyi paradicsompuret adunk hozza, ezzel jol osszepiritjuk, csontlet adunk hozza, tovabb piritjuk.A burgonyat hejaban megfozzuk, meghamozzuk, forro zsirban megsutjuk hasabokra vagva.Soval , borssal, petrezselyemmel izesitjuk, hozzakeverjuk a kesz hushoz.Elomelegitett talon tallajuk, metelohagymaval diszitjuk.




Modositasaim:
En ismet olajat hasznaltam, zsir helyett.Zoldpaprikat es friss paradicsomot is adtam hozza, es tobb fokhagymat(4-5 gerezd).A vegen , amikor osszekeverem a sult burgonyaval keves pirospaprikat is szorok ra, csopp csontle es igy osszekeverem.


Keszites nehezsegi foka:kozepes

* foto sajnos iPados, nem a legjobb

No comments:

Post a Comment