"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, June 3, 2012

14.szentesi tarhonyás kacsa...

Hozzavalok:


3 db pecsenye kacsa
400 gr voroshagyma 
200 gr serteszsir
600 gr hazi tarhonya
1 gerezd fokhagyma
3 db csemege husos zoldpaprika
2 db csemege paradicsom
1/2 cs petrezselyemzold
so, kalocsai edesnemes paprika




Elkeszites:


A kacsat megtisztitjuk, negyedekre, majd nyolcadokra daraboljuk, hideg vizben alaposan megmossuk.Megfelelo nagysagu edenyben zsirt hevitunk, melyben a finomra vagott voroshagymat aranysargara piritjuk.Hozzaadjuk a zuzott fokhagymat, majd megszorjuk kalocsai  edesnemes paprikaval, keves vizzel felengedjuk, zsirjara visszapiritjuk.A feldarabolt kacsat a hagymara tesszuk, sozzuk, nyilt langon porkoljuk.Ha zsirjara porkolodott, keves vizet adunk hozza, es fedo alatt , idonkent megkeverve tovabb porkoljuk.
A hazi tarhonyat zsirban megpiritjuk, sozzuk, es forro vizzel felengedve felig megparoljuk.Amikor a kacsa kezd puhulni, hozzaadjuk a felig megparolt tarhonyat , az erejetel megtisztitott es kockara vagott zoldpaprikat es paradicsomot, es fedovel letakarva, sutoben keszre paroljuk.Ha elkeszult tuzallo talba rakjuk, finomra vagott petrezselyemmel megszorva talaljuk.


Modositasaim:
En zsir helyett olajat hasznaltam most, a tarhonyanal vajat a piritaskor.A tarhonyat teljesen elkeszitem kulon, es nem keverem ossze a vegen sem , mert egyszer ugy nagyon zsiros lett.A mennyiseget csokkentettem, csak 1 db kacsat hasznaltam.


Keszites nehezsegi foka:kozepesen nehez

2 comments:

  1. Ebéd előtt vagyok:)))
    Tetszik ez a recept kedves Ágnes.

    ReplyDelete
  2. Finom is volt nagyon Rozsa:)tudod legtobbszr csak ropogosra sutom a kacsat, ez egy egeszen mas iz.Erdemes egyszer kiprobalni.
    Eves elott nem ajanlatos ilyen oldalakat latogatni:))

    puszi:)

    ReplyDelete