"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, June 12, 2012

17.ropogós kacsasült...

Hozzavalok:
3 db pecsenyekacsa
150 g zsir
1 db voroshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db jonatanalma
2 dl soproni kekfrankos
1 db sargarepa
1 db petrezselyemgyoker
2 cs petrezselyemzold
so, orolt bors, majoranna, szurokfu, bazsalikom
koretnek:burgonya

Elkeszites:

A kacsat egeszben megtisztitjuk, bo vizben megmossuk, zsirjat eltavolitjuk.Kivul belul alaposan sozzuk, borsozzuk, majorannval bedorzsoljuk, orolt szurokfuvel, bazsalikommal egyarant.A belsejebe negyedkre vagott almat teszunk ,voroshagymat, fokhagymat, es szalas petrezselyemleveleket.Ezutan a kacsat serpenyobe helyezzuk, mellerakjuk a szeletekre vagott sargarepat, petrezselyemgyokeret, hozzaontjuk a voros bort, meglocsoljuk olvasztott zsirral, sutobe teve, sajat zsirjaval locsolgatva ropogosra sutjuk.


Koretnek forditott burgonyat adunk , melynek elkeszitese a kovetkezo:
A hejaban fott burgonyat megtistzitjuk, lereszeljuk, hagmas zsiron piritjuk.Sozzuk, borsozzuk, finomra vagott zoldpetrezslyemmel megszorjuk, majd mindket oldalat pirosra sutjuk.
Talalasnal a kacsa szaftjaval meglocsoljuk.


Modositasaim:
En sokszor elore foldarabolom a kacsat, ugy sozom, fuszerezem es a hutoben hagyom letakarva nehany oran at.Nem szoktam bezsirozni, mert a kacsa bore  alatt sok zsir van.Labasban elosutom, a vegen teszem be a sutobe, ahol ropogosra piritom.Burgonyat hasabra is vaghatunk, megfozzuk felig, majd a sutobe teszem a tobbi zoldsegfelevel keszre sutom.
A darabolt, hutoben marinated kacsa sokkal omlosabb, ropogosabb.Narancslebol, reszelt hejbol szoktam ontetet kesziteni, amit talalaskor adok melle, vagy a kacsat leontom.


Keszites nehezsegi foka:kozepesen nehez


*foto a masik blogombolNo comments:

Post a Comment