"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, June 3, 2012

13.újházy tyúkhúsleves...

Hozzavalok:

2kg tyuk
250 g sargarepa
100 g gyoker
60 g zeller
60 g karalabe
100 g csiperkegomba
60 g voroshagyma
200 g kelvirag
100 zoldborso
1 gerezd fokhagyma
1 db csemege zoldpaprika
                                                                                     1 db csemege paradicsom
                                                                                     1/2 cs petrezselyemzold
                                                                                     so, egesz bors, gyomber




Elkeszites:
A megtisztitott , megmosott tyukot 8 reszre vagjuk , (majat, zuzajat is felhszanaljuk)hideg vizben feltesszuk foni.Ha felforrt, lehabozzuk, sozzuk.Fuszerzacskot keszitunk, melybe  a kovetkezo fuszereket rakjuk:egesz bors, gyomber, fokhagyma, voroshagyma.(A fuszerzacskot, zsineggel a fazek fulehez erositjuk)Mikor a tyuk felig megpuhult, hozzaadjuk a vegyes zoldseget, a gombat, a kelviragot, zoldborsot, csemege zoldpaprikat, csemege paradicsomot, es a petrezselyemzoldet.Gyongyozo forrassal mersekelt tuzon fozzuk.Amikor a tyuk megfott, a levesbol kivesszuk, lehutjuk, csontozzuk, borozzuk, es a hust juliennre vagjuk.A tyukhusleves levet a tuzrol leveve kb.10 percig pihentetjuk, ezutan finom szorszitan leszurjuk.A levesben fott sargarepat, gyokeret, es gombat, meteltre vagjuk.A kovetkezokeppen talaljuk:leveses cseszekbe rakjuk a meteltre vagott tyukhust, a vegyes zoldseget, kelviragrozsat, zoldborsot, gombat,es a kulon kifozott hazi finom meteltet, eperlevelet, vagy csigatesztat.Forro huslevessel feltoltjuk a cseszet, tetejet megszorjuk finomra vagott petrezselyemzolddel.Az Ujhazy  tyukhuslevest talalhatjuk leveses talban(ebben az esetben a tyukot nem csontozzuk ki, csak kisebb reszekre vagjuk, paradicsommartast vagy ecetes tormat adunk hozza.)




Modositasaim:
Csak a  mennyisegen valtoztattam, fel tyukbol keszitettem el.Orolt borssal szoktuk meghinteni fogyasztas elott,es keves szerecsendiot szoktam reszelni bele,szine is szebb es kulonleges izt ad.


Keszites nehezsegi foka:kozepesen nehez.

6 comments:

  1. Jajj de jo, ez lesz vasarnap az ebed ! Azt nem tudom hol talalok tyukot, de ki fogom deriteni.
    Koszonjuk !

    ReplyDelete
  2. Szivesen:)jo etvagyat kivanok hozza!!

    ReplyDelete
  3. Egeszen szepen alakul a leves, egy kis kanadai beutessel..........nem tudom mit szolna Ujhazy Ede szinmuvesz ur, de mi mindenesetre meg fogjuk enni.

    ReplyDelete
  4. Marika kivancsi vagyok a beutesre:)
    Orulne, hogy ilyen sikeres a levese es megkostolna a tied is:)

    ReplyDelete
  5. Persze sok volt a leves, egy egesz tyukbol. De nem baj, ket fazekba elosztottam, az egyik petrezselyemmel lett megszorva, a masik cilantroval ( ez volt a kanadai beutes,,,,,,,,,,,,vagy inkabb mexicoi ? ) A csalad nagyon meg volt elegedve !

    ReplyDelete
  6. Marika:) a legfontosabb a sok elegedett emberke korulotted:)
    Ilyen beuteseket en is szoktam alkalmazni:)

    Koszonom a beszamolod!

    puszi, szia;)

    ReplyDelete