"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Thursday, January 1, 2015

karácsonyi töltött káposzta...



Hozzavalok:

1 fej savanyu kaposzta -illetve nehany levele
1 kg szalas savanyu kaposzta
sertes daralthus
fustolt oldalas-5-6 bordanyi
1 par debreceni kolbasz
1 szal fustolt csabai kolbasz
csaszar szalonna-5 ujjnyi darab
1 adag sertes lapocka porkolt alap
2 bogre rizs
1 tojas, 1 fej voroshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, komenymag
so, bors, baberlevel, egesz fekete bors izles szerint
keves zsir
tejfol


Elkeszites:
 A keves zsiron uvegesre paroljuk az aprora vagott voroshagymat, majd ehhez adjuk a rizset, amit sinten keves ideig ugymond futtatunk, kavarunk.Egy talban a daralthushoz adjuk az igy nyert rizses kevereket, fuszerezzuk izles szerint soval, borssal, fokgymaval, 1 tojast adunk hozza, alaposan osszedolgozzuk.Ha tul savanyunak erezzuk a kaposztat, leoblitjuk, en nem mindig szoktam, majd az eros ereket levagjuk.Egy levelet kette is vaghatunk, ha tul nagy, en a kisebb toltelekeket szeretem.Tenyerunkbe helyezzuk a levelet, kanallal beletesszuk a rizses husos tolteleket, rahajtjuk a levele egyharmadat, majd alul behajtjuk es igy tekerjuk toltelekke, a veget begyomoszoljuk.Amikor keszen vagyunk a toltelekekkel, elovesszuk a fazekat, vagy tepsit , en sutoben keszitettem el.Az aljan elrendezzuk eloszor a fustolt oldalast, szalonnat, debrecenit, erre ontjuk a lapockas porkoltet, a szalas kaposzta egy reszet, majd szepen sorban rakjuk a toltelekeket.egy sor utan ujabb szalas kaposzta, ujabb toltelek, de  a vegen ugyeljunk arra, hogy szalas kaposztaval boritsuk be.Kozben a baberlevelbol, szemes borsbol is elhelyezunk.Ha nem akarunk sok kaposzta levelet hasznalni csak nehanyat, a tolteleket gombockent is formalhatjuk es igy vegyesen helyezzuk el.A tojas osszefogja, nem kell felni.Amikor kesz, vizzel felengedjuk es lassu tuzon fozzuk.Kb 2 oran at, folul is es a sutoben is nagyjabol annyi.Lisztes habarast keszithetunk, amivel a vegen leontjuk, de en kihagytam. Mi igy szeretjuk, szedunk mindenbol a tanyerra, es tejfollel izesitjuk.A lapockas porkolttel most eloszor keszitettem, nagyon kulonleges volt.


Keszites nehezsegi foka: nehez

8 comments:

  1. Nagyon-nagyon finom lehetett ennyi finomsággal!!!! Békés, boldog, egészségben és sikerekben gazdag új évet kívánok szeretettel!
    Puszi:
    Mrita

    ReplyDelete
    Replies
    1. En tudod szabolcsi toltott kaposzta rajongo vagyok, de el kel ismernem, nagyon finom volt.A sutoben keszitve kulonosen jo volt.

      Koszonom szepen Kedves Mrita, Neked is viszont Kivanok csupa szepet es jot!!

      puszillak:)

      Delete
  2. Talán a töltött káposzta azon ételek egyike, amelyet a sokféle képen lehet elkészíteni, s minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes töltött káposztája. Többféle káposztát volt módomban próbálni, mohácsit, erdélyit, szabolcsit, beregit /mi ezt készítjük/, de azt a következtetést vontam le, hogy mindegyik egyformán finom és ízletes a maga módján. Én például paradicsommal készítem, a beregi az ilyen, de B. például azt nem igazán díjazza, a "piros káposztát", neki az erdélyi a nagy kedvence, a "fehér káposzta", amit én nem tudom olyan ízletesre készíteni, mint az édesanyja. Ezt a receptet viszont ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egyetertek Veled Viktoria teljesen.En magam a szabolcsi hive vagyok, de ez a recept nagyon jonak tunt olvasasra is.Nem csalodtam, fansztaktikusan finom volt, es en a sutoben keszitettem, a rizs szethullott, nem lesz puha.Csak ajalnalni tudom Neked, nem fogsz csalodni:))es aprod is orulni fog, garantalom!!:))

      Kosoznom, puszillak:)

      Delete
  3. Köszönöm, Ágnes, ki fogom próbálni egészen biztosan! Puszillak :))

    ReplyDelete
  4. kérlek ne tűnj el teljesen, sokan várunk

    ReplyDelete