"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Monday, November 24, 2014

Eredeti Isler recept

A gazdag sutemeny kinalatbol igyekszem  mindig ujat valasztani az unnep alkalmabol.Iden zserbot sutok es Islert tobbek kozott.Mi szeretunk elotte foprobat tartani:), mert igenis nem minden recept jo, esetleg csak leirva tunik ugy.A zserbot kb ket hete foprobaztuk, egy nagyon jot talaltam, madj azt is posztolom.Most az Islert ertekeltuk ki:) nagyon jo a recept!



Hozzavalok:
  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 140 g buzaliszt
  • 50 g finomra tört dio
  • 0.5 kaveskanal fahej
  •  
  • A tölteshez:
  • Ízles szerint fekete ribizli, malna, szilva, vagy barack dzsem
  •  
  • A bevonathoz:
  • 300 g etcsokolade
A sutot elomelegitjuk 200 fokra, elokeszitunk egy sutolemezt, sutopapirral letakarva.
Eloszor elkeszitettem a diot, en sutopapir koze teve nyujtofaval tortem darabokra amegtisztitott diobelet.Eloszor a lisztet eldolgoztam a vajjal(elmorzsoltam) majd hozzaadtam a cukrot, fahejat, diot, es 2 evokanal vizet, igy eleg gyorsan egynemuve osszeallt..Befoliazva a hutobe tettem 10 percre.Lisztezett deszkan kinyujtottam, kiszagattam , kisutottem.Kb 6-8 percig sutottem, hogy vilagos maradjon.Kihules utan lekvarral megkentem es osszeragasztottam.A csokit goz felett olvasztottam, ket villa segitsegevel ebbe martottam a linzereket, sutopapiros talcara helyeztem dermedesig.
Reszelt narancshejjal, csokoldaval dekoraltam. Nagyon finom!! 


Keszites nehezsegi foka;konnyu

Modositasom: a ket evokanal viz nincs a receptben.A narancshej es reszelt csokolade is sajat otletem volt.En kisebb mereture csinaltam, mint a recept eloirja.


forras:http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/eredeti-isler-recept-csaszari-sutemeny

4 comments:

  1. Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom. Mentettem a receptet, valamikor elkészítem. Nagyon szépen köszönöm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepzeld pillanatok alatt elfogyott:))Mondjuk az adagot keveseltem, legkozelebb duplazom azt hiszem.Masnap volt a legjobb, a csoki megdermedt, a keksz puhult es eper lekvarral kentem, igy egyutt nagyon jol harmozialt.
      Orulok, hogy olvastalak!!:)

      Delete
  2. nekem még soha nem sikerült úgy a tésztája, amire azt mondtam volna: hümmm, no ez igen...mindig volt vele valami bajom, kifogásom.

    Ezt kipróbálom, és erre hátha azt mondom majd: hümmm, ez igen!! :)) majd (ha nem felejtem el) beszámolok róla :)

    Egyébként meg így kinézetre is, nem csodálom, ha pillanatok alatt elfogyott :)

    ReplyDelete
  3. A mi csaladunkban nincs ido a kifigasokat megtalani, a suti elott elfogy:D Islert egyebkent meg soha nem sutottem, most eloszor es nagyon finom lett, sot meg szep is, raadasul irto gyors.
    Csak javasolni tudom Orsika!:)

    ReplyDelete