"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában
Monday, June 23, 2014
kiwi és banán lekvár...
Harom es fel hetig kell meg varnom , szamoltam ki fejben, mikozben szorgosan kavargattam a rotyogo lekvart.Valahogy olyan mokas az egesz, lekvarfozes es Shakespeare.. vajon az oseim kire, mire gondoltak kozben? mar nem fog kiderulni.
Hozzank kb. egy ora tavolsagra van egy kisvaros, ahol immar 60 eve rendeznek nyaranta Shakespeare fesztivalt.
En meg nem dontottem el, a Szentivaneji alom(amivel elkestunk) vagy a Megorulok erted darabot valasszam.(vagy mindkettot)
Talan megsem olyan vad parositas ez, hiszen a banan es kiwi lekvar sem mindennapos recept.
Kicsit sok lett itthon a banan, tul eretten nem szeretjuk, mit kezdjek vele, amikor mar a banan kenyeret/muffint is unjuk?
Fozok lekvart, jott az otlet.
Hozzavalok:
6 db banan
25dkg cukor
1 citrom leve
A banant karikara vagjuk, hozzaadjuk a cukrot, fel dl vizet es fozni tesszuk.Kozben kifacsarjuk a citromot es a let is hozzaadjuk.Igy nem barnul meg.Lassan, allando keveres mellett kessze fozzuk.A labas aljan amikor vegighuzom a fakanalat es csik marad, akkor jo.
Uvegbe toltottem , lezartam, es negyedoraig fejreallitottam az uvegeket.Nagyon szep lett a szine az ize is nagyon finom.
3 uveg kimaradt, mit kezdjek most , mivel toltsem meg?Ket meccs kozott elmentem a boltba, es szuper erett kiwit talaltam.Vettem 15 db-t.Itthon volt ananaszom.
Hozzavalok kiwi lekvarhoz:
Hejatol megtisztitott, darabolt kiwi
ananasz karika 3
mez
A darabolt kiwit, ananaszt, a mezzel, kb 6 evokanal, fozni teszem.Eleinte csak neha keverem meg, le ne egjen.Ha veszitett a letartalombol, allandoan keverve surure fozzuk.Hasonlo fakanal teszttel ellenorizzuk.
Uvegbe toltjuk, lezarjuk, uveget fejre allitjuk.Majd mehet a polcra.
Nagyon szep szine lett a fekete magokkal, es kulonleges ize lett a hozzaadott ananasszal.
Talan palacsintaba fogom tolteleknek hasznalni, vagy muffinhoz.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
szédületes, hogy miket ki nem találsz :) ezek tényleg nem szokványos lekvárok és biztos hogy különleges is az ízük. És nem is kell hozzá nagy készülődés, hamar oda lehet tenni főni :)
ReplyDeleteÜgyes vagy! :) jól mutat a polcon is!
:))koszonom Orsika!!! ez vegulis inkabb kulonlegesseg, nem kell sok anyag hozza.
Delete♥♥