"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Sunday, April 13, 2014

zoldborsó leves...

A zoldborsot sokfelen szoktam felhasznalni, nagyon szeretjuk.Legutobb aze egyszeru valtozataban keszult el, megis olyan nagyszeruen finoman.




Hozzavalok:
fel kg zoldborso  friss vagy fagyasztott
1-2 szem burgonya
tojas, liszt
petrezselyemzold
so, eletelizesito, fekete bors
vaj


Elkeszites: keves vajon a borsot paroljuk rovid ideig, kavargatas mellett.Egy kanalnyi liszttel megszorjuk, zsomleszinure piritva felengedjuk vizzel, hozzaadjuk a megtisztitott burgonyat, sozzuk, izesitjuk, puhara fozzuk.Vegen csurgatott nokedlit adunk hozza, petrezselyemzolddel szorjuk.Talalaskor keves fekete borssal kinaljuk.Gyors, izletes.

2 comments:

  1. Én is ezt főztem ma :) csak én még szoktam sárgarépát, petrezselymet, kevés karalábét is beletenni, de van, mikor én is csak így csinálom, mint Te:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En is szoktam ugy is, es csirkeaprolekkal is, azt piros levesnek nevezzuk:)) de igy is nagyon szeretjuk.

      Delete