"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tuesday, February 25, 2014

tojássaláta krumplis pogácsával..

Mar nagyon reg ettuk mindket receptet, kivancsi voltam egyutt milyen, mennyire harmonizal.Jol ereztem, hogy finom lesz.A pogacsat kisse meg is varialtam, a krumplis alap melle tettem bele aprora vagott/reszelt paprika darabokat es paradicsomot is.Nagyon kulonleges izu lett igy.


Tojassalata hozzavaloi:

6 db kemenyre fozott tojas
majonez
mustar
tejfol
so, bors, cukor
1/2 citrom leve

Elkeszites:
A tojasokat eloszor hasabra, majd azokat is harom darabba vagva, kis kockakra vagjuk.Osszekeverjuk a majonezt, mustart, tejfol, keves cukrot, sot, borsot es fel citrom levet, leontjuk vele a tojast, es ovatosan osszekeverjuk.Fogyasztasig letakarva hutobe tesszuk.


Krumplis pogacsa hozzavalok:

3 szem puhara fozott burgonya
40 dkg liszt
20 dkg vaj
2 dkg eleszto+tej+1 kanal cukor
1 tojas, 2 kanal tejfol
1 tojas a keneshez
1 kanal so

Elkeszites:
A fozott burgonyat megtisztitjuk, egeszen finomra nyomjuk szet.Ehhez merjuk a lisztet, majd melyedest keszitunk.Ide ontjuk a tejben felfuttatott elesztot, a tojast a tejfollel elkeverve es a  kanal soval, az olvasztott vajat , majd alaposan osszedolgozzuk.Letakarva pihentetjuk, duplajara kelesztjuk.
Kinyujtjuk , kiszaggatjuk, kozepes homersekleten tojassal megkenve kisutjuk.
En aprora vagott paprika es paradicsom darabokat is adtam egy reszehez a tesztanak, nem az egeszhez.Nagyon finom volt, legkozelebb az egeszbe belegyurom.
A salataval, de barmilyen salataval nagyon finom, nagyon jo izharmonia volt.

Keszites nehezsegi foka:kozepes

2 comments:

  1. érdekes, hogy milyen ritkán csinálok tojássalátát, pedig imádom :) azt ott most simán megenném a tányérról :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ugyanez van nalunk is:)tudod milyen reg csinaltam mar?talan van 2 eve is.
      Szeretted volna, nagyon fincsi volt:))

      Delete