"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, February 14, 2014

kolbászos baguette...

A rendkivuli hidegnek persze szamtalan elonye is van, ilyenkor pl. lehet enni lelkiismeretfurdalas nelkul:)Nem a mai napra keszult, de most van falatnyi idom leirni ezt a  nagyon finomsagosat.Sajat receptem, szoktam a kolbasz helyett voroshagymaval is sutni.Egyarant nagyon finom:)


Hozzavalok:
50 dkg liszt(feher, es barna liszt fele fele aranyban)
2 dkg eleszto
so, viz, 1 kanal cukor
keves olaj, 1 evokanal tejfol
hazikolbasz(csabai, gyulai)


A keves langyos vizben  a cukrot elkeverem, felfuttattom az elesztot.Addig elkeszitem a lisztet, osszeszitalom, melyedest keszitek, ahova ontom az elesztot, a sot, olajat,tejfolt, majd jol osszedolgozom.Ha keves lenne a viz, en a sot is abban oldom, es azt meg potolom.Lagy, konnyen dolgozhato tesztat kell nyernunk, amit cipo alakura formalva, belisztezve, langyos helyre tesszuk letakarva.Masfel oraig kelesztem, akkor tobb reszre elosztom, en haromra szoktam.Lisztezett deszkan kinyujtjuk, nyomkodjuk, mondjuk jo ujjnyi vastagra, az egyik oldalaba helyezem a kolbaszt es foltekerem, majd bevagdosom, a masik kettot is hasonloan.70-80 cm hosszusagu baguettet kapunk.
Egymas melle helyezem es a sutobe teszem oket, ekkor kapcsolom be kozepes homersekletre, addig is kel, amig melegszik.Nagyjabol fel ora alatt megsul, aranyszinunek kell lenni.Nem szoktam tojassal megkenni, csak a sutobol kiveve vizzel, ettol fenyt kap, de meg forron kell kenni.
Tul gyorsan szeleteltem, egeszben elfelejtettem fotozni.Melegen a legfinomabb, de hidegen sem utolso...


Keszites nehezsegi foka:kozepes

4 comments:

  1. kéééérek egy katonát belőle..vagy kettőt....vagy nagyon sokat :))) nagyon guszta! :)

    ReplyDelete
  2. Adok egy egesz baguettet!:)vagy kettot!! amikor kiveszem a sutobol, melegen az egeszen erzodik a sult kolbasz ize..bara ferjem azt mondja hidegen is olyan, igaz nalunk keves olyan van, aminek van ideje kihulni:))

    ReplyDelete
  3. Nagyon jól hangzik, mentettem, ki fogom próbálni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Csak ajanlani tudom, a ferjem imadja:))

      Delete