"A magyar konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él de amikor ünnep van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, a vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve, és merészen rögtönöz. Tud ünnepelni úgy, hogy az ünnep évek, évtizedek múlva is külön emlékként marad meg. Tudjuk hát megülni az ünnepet, és tudjunk helytállni a hétköznapokon; legyünk gondtalanok az örömben, és gondosak az öröm kimunkálásában..."
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Friday, January 24, 2014

paradicsom leves...

Egy klasszikus levessel jottem ma, a hideg teli napokon nalam eleg sokszor szerepel.Ebben  az elkeszitesi modban, hires magyar leves, nyugodtan irhatom.Legismertebb betet hozza a betu vagy kocka teszta, van aki rizzsel eszi,van aki leveshez valo keksszel, en meg igy szeretem, zellerzolddel.Hozzavalok:
paradicsomle, vagy pure vagy szosz
2 dkg liszt
keves olaj
baberlevel, voroshagyma
so, cukor, bors
zellerzold


Elkeszites:
Az olajon vilagosra piritjuk a lisztet, majd hozzaontjuk a paradicsomlet, es keves vizet.Ebbe teszek nehany baberlevelet, fel fej voroshagymat, keves sot, cukrot, es a darabokra vagott zellerzoldet.Felfozom, keves orolt borssal meghintem es tetszes szerinti betettel talalom, de igy a zolddel is kivalo lelekmelegito.Arra figyeljunk a zeller maradjon ropogos.

Keszites nehezsegi foka:konnyu

5 comments:

 1. érdekes ez, még így soha nem főztem, csak édesnek :)) felénk gyerekkoromban mindig úgy csinálta Nagymama, édes paradicsomlevesnek, benne valamilyen tésztával, de amit a legjobban imádtam benne: a betűtészta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Egyszer igy is ki kell probalnod okvetlenul!:) A magyarsaga a rantas miatt van,itt nem ismerik ugy.

   Delete
 2. Ja es a betutesztat sem,helyette keksszel eszik:)

  ReplyDelete
 3. Milyen érdekes, én is pont a napokban főztem, első alkalommal, mert nagyon ízlett egy barátunknál, s felmerült bennem a kérdés, hogy vajon én miért nem készítek? Igaz tésztával, de az én receptem is ugyanez. Zellerrel érdekes lehet, de én gyerekkorom óta nem kedvelem a zellert:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viktoria:) igazan sajnalhatod, mert ezzel nagyon kulonleges ize van .En ha csak megnyugodni akarok is ilyet keszitek magamnak:)nagyon szeretem.

   Delete